Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Bahami
Bahami obuhvataju arhipelag od 700 ostrva, uglavnom ostrvaca, atola i stena. Arhipelag Bahama zauzima površinu od oko 233.000km2 u Atlantskom okeanu i nalazi se jugoistočno od obale Floride. Samo kopneni deo Bahama zauzima površinu od oko 14.000km2. Kristalno čisto more stanište je živopisnom podvodnom vrtu, smeštenom na koralnom grebenu, koji je po svojoj dužini treći u svetu. Na njemu se nalazi oko 14,5% svih korala na planeti. Kada je u pitanju kopneni deo ostrva, njega čine: egzotično cveće, borova šuma, savana, močvara i prelepe peščane plaže. Bahami su dobili naziv od španske reči “baja mar” (baha mar), što znači “plitko more”. Tirkizne vode Bahama imaju dosta starih brodskih olupina. Tihe uvale, zalivi i plaže bez gužvi, omogućavaju posetiocima određenu dozu privatnosti. Uživajte u ronjenju, jedrenju na dasci, paraseilingu ili odigrajte partiju golfa na terenima svetske klase. Za one koji vole provod, Bahami imaju veliki broj barova i klubova u kojima pulsira ritam ostrva. Otkrijte razuzdan festival plesa, koji predstavlja mešavinu rituala afričkih robova sa tempom Bahama i američkih hip-hop pokreta. Ili doživite staru tradiciju i legende o ostrvima na lokalnim kulturnim proslavama, sa narodnom nošnjom, hranom i pesmom. Glavni grad Bahama je Nasau, a zvanična valuta je dolar.
Kada putovati?
Bahami imaju oko 320 sunčanih dana godišnje i dnevne prosečne temperature u toku zime (od decembra do aprila) 21°C i savršenih 26°C tokom leta. Takozvana kišna sezona traje od kraja maja do novembra, a vlažnost severnih ostrva je relativno visoka tokom cele godine, sa tendencijom opadanja od severozapada ka jugoistoku širom arhipelaga. Sezona uragana je od juna do novembra. Visoka sezona obično traje od sredine decembra do sredine aprila, kada su i cene hotela najviše.
Šta posetiti?
Clarence (Klarens) - Gradić sa prelepim crkvama koje gledaju na skrivene uvale i 200m duboku Plavu Rupu. Ovde ćete naći divne plaže sa belim peskom.
Paradise island (Rajsko ostrvo) - Na jednom kraju ostrva je svetionik koji obeležava ulaz u luku, a na drugom kraju je golf. Između ima nekoliko odmarališta i čitav niz vila. Najistaknutiji hotel na ostrvu je čuveni hotel Atlantis.
San Salvador - Smešten na istočnoj strani Bahamskih ostrva, San Salvador ima površinu od 175km2. Čine ga unutrašnja jezera i nekoliko brda. San Salvador odlikuju duge plaže, gusta vegetacija i podvodni kanjoni. Ovde možete plivati, roniti i jedriti ili razgledati spomenike posvećene Kolumbu i Novom svetu, kao i da uživate u nekom od muzeja San Salvadora. Tenis i biciklizam takođe su popularni na ovom ostrvu. Poznato je da je San Salvador bio prva stanica Novog sveta za Kristofera Kolumba, mada se to danas sve više osporava. Okupiran na kratko od strane Španije, San Salvador je bio utočište piratima do XVIII i XIX veka kada su severnoamerički lojalisti osnovali plantaže pamuka. Američka raketna baza instalirana je na ostrvu 1951. godine. Glavne atrakcije uključuju muzej Novog sveta sa predmetima iz prekolumbijskog perioda i zamak Watling (Vatling).
Cat island (Ostrvo Ket) - Litice na ovom ostrvu dižu se i do 60m od mora, a sastaju se sa indijskim pećinama iz prekolumbijskog perioda i talasastim brdima.
Harbor island (Ostrvo Harbor) - Čuveno je po svojim plažama sa roze obojenim peskom. Ova neobična boja peska i neverovatna toplina i gostoprimljivost meštana učinili su ostrvo jednom od najpoznatijih destinacija na Karibima. Boja njenih plaža dolazi od drobljenih korala pomešanih sa peskom. Lepoti ovog ostrva treba dodati bujno tropsko zelenilo i kristalno tirkiznu vodu koja ga okružuje.
Abacos island (Abakos ostrva) - Imaju površinu od 1680km2. Među njima dominiraju Velika Abako ostrva i Mala Abako ostrva. Za sve ljubitelje jedrenja, ostrva se mogu pohvaliti ultra modernim marinama u luci Marsh (Marš) i gradu Houp. Veliki koralni greben Abako, navodno treći po veličini u svetu, mami ronioce širom sveta.
Bimini - Ronite sa divljim delfinima, a možda ćete vidite i Atlantidu. Bimini je domaćin brojnim turnirima podvodnog ribolova tokom sezone ribolova, koja traje od marta do septembra. Istočni deo severnog Biminija poseduje tri velike marine, a zapadnu stranu severnog Biminija čini jedna, izuzetno duga plaža. Ono što još čini Bimini interesantnim je i atrakcija Fontana mladosti.
Andros - Divlje ostrvo, ogromnim delom prekriveno savanama sa palmama, šumama mahagonija, jele i ogromnim močvarama mangrova. Andros je najveće i najmanje istraženo od Bahamskih ostrva, ali i dalje privlači mnoge turiste, naročito zaljubljenike u prirodu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Clarence (Klarens)
kliknite na sliku da zatvorite
Paradise island (Rajsko ostrvo)
kliknite na sliku da zatvorite
San Salvador
kliknite na sliku da zatvorite
Cat island (Ostrvo Ket)
kliknite na sliku da zatvorite
Harbor island (Ostrvo Harbor)
kliknite na sliku da zatvorite
Abacos island (Abakos ostrva)
kliknite na sliku da zatvorite
Bimini
kliknite na sliku da zatvorite
Andros
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite