Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Grenland
Grenland je najveće ostrvo na svetu. Njegov severni položaj, na mestu gde se Atlantik dodiruje sa Arktičkim okeanom, znači da je Grenland uglavnom okružen hladnim morskim strujama, tako da se obale stalno hlade. Ovo, u kombinaciji sa hladnoćom koju emituje led iz unutrašnjosti kopna, daje Grenlandu njegovu arktičku klimu. Ledena kapa ili unutrašnji led pokriva 1.833.900 kvadratnih kilometara, što je otprilike 85% ukupne površine Grenlanda. U njegovom centru, led može biti do 3 km debljine, što predstavlja 10% ukupnih rezervi sveže vode u svetu. Ukoliko bi se sav led istopio, svetski okeani bi porasli za sedam metara. Iako je Grenland geografski i etnički arktička zemlja i deo Severne Amerike, on je politički i istorisjki više vezan za Evropu. Autonomna uprava je unutar Kraljevine Danske od 1979. godine. Državom Grenland upravlja danski monarh, koga imenuje kraljičina vlada u Danskoj. Ljudi žive na Grenlandu već 5.000 godina. Stanovništvo ostrva čine Inuiti sa 80%, a ostalo su Danci. Grenland nije jeftina destinacija, ali malo mesta kombinuje tako veličanstvene prizore, kao što su kristalna svetlost i sirova snaga i lepota prirode. Ogromna prostranstva lepe, neukroćene divljine daju avanturistima jedinstvenu slobodu da lutaju po svojoj volji, bilo pešice, skijama ili saonicama sa psima. Gotovo bez puteva, prevoz je skup, ali vožnja helikopterom i čamcima vredi svaki dinar. I kada sve ukombinujete sa veličanstvenim planinskim pejzažima i glečerima ili najspektakularnijim fjordovima na planeti, dobijate jedinstvenu, za mnoge neponovljivu turističku destinaciju. Glavni grad je Nuk, a zvanična valuta je danska kruna.
Kada putovati?
Proleće donosi duge dane, podnošljive temperature i dobru pokrivenost snegom. U zavisnosti od geografske širine, proleće je između marta i maja. Najbolje vreme za skijanje i vožnju saonica sa psima je od kraja marta do početka maja, a većina putovanja za Severni pol održava se u aprilu. Do juna je stalno dan, zimski sneg počinje da se topi i tundra vrvi od komaraca. Sezona komaraca generalno traje od kraja juna do početka avgusta. Leto, koje je u julu i avgustu, vrhunac je za turiste. Maksimalne prosečne dnevne temperature su između 10°C i 18°C na jugu i između 5°C i 10°C na severu. Tada može biti vlažno i vetrovito, a česta pojava je i priobalna magla. Krajem avgusta noći su sve hladnije, a do sredine septembra javlja se novi sneg i jako hladno vreme. Aurora borealis može se videti od avgusta do sredine novembra i od sredine februara do početka aprila. Arktičke zime, koje traju od sredine oktobra do marta, su duge, oštre i veoma, veoma mračne. Na krajnjem severu sunce nestaje na nekoliko meseci i nastaje duga noć. Na krajnjem jugu, mogu se očekivati temperature od -20°C, ali dalje na severu može biti i -40°C ili niže tokom nekoliko nedelja. Sa povratkom sunca, javljaju se festivali koji slave svetlost i dolazak proleća, a održavaju se u svakom selu i gradu.
Šta posetiti?
Aappilattoq (Eapilatok) - Zaplovite veličanstvenim pejzažima fjordova južnog Grenlanda.
Nanortalik (Nenortalik) - Najjužniji grad Grenlanda, nalazi se na prelepom mestu sa jednim od najživopisnijih fjordova Grenlanda. Ime grada znači "mesto polarnih medveda", jer leti polarni medvedi ponekad prolaze kroz grad zajedno sa santama leda iz Severnog ledenog okeana.
Ilulissat (Iluliset) - “Ilulissat” znači ledeni breg na grenlandskom jeziku, a grad je prelepo postavljen na ulazu ledenog fjorda u more, dugog skoro 60 kilometara, ispunjen ogromnim ledenim santama iz najproduktivnijeg glečera severne hemisfere, Sermeq Kujalleq (Sermek Kujalek). Najveći ledeni bregovi često se nasukaju na ulazu u zaliv na dubini od 225-250m, a oslobode se samo tokom plima ili ako toliko erodiraju da se promeni balans ledenog brega. Od 2004. godine, Iluliset ledeni fjord nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine.
Uummannaq (Uonmanak) - Velika ljubaznost i gostoprimstvo karakterišu ljude koji žive u ovom gradu, skoro 500km severno od Arktičkog kruga, gde je sunce od sredine maja do sredine avgusta. To znači mnogo dnevnih sati tokom leta i mnogo mogućnosti za aktivnosti u predivnoj okolini.
Tasiilaq (Tasilak) - Divite se divljim planinama i fjordovima obavijenim ledom i obiđite neke od najvažnijih tradicionalnih naselja na Grenlandu.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Aappilattoq (Eapilatok)
kliknite na sliku da zatvorite
Nanortalik (Nenortalik)
kliknite na sliku da zatvorite
Ilulissat (Iluliset)
kliknite na sliku da zatvorite
Uummannaq (Uonmanak)
kliknite na sliku da zatvorite
Tasiilaq (Tasilak)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite