Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Kurasao
Kurasao je destinacija za odmor, koja nudi za svakoga po nešto. Samoupravna teritorija Kraljevine Holandije, Kurasao je tropski raj smešten u južnom delu Karipskog mora. Deo je “ABC” grupe ostrva i nalazi se izvan pojasa uragana. Aruba, Boner i Kurasao, poznatiji kao ABC ostrva, tri su najpopularnije destinacije Kariba, zbog relativno mirnog vremena tokom cele godine. Kurasao je opojna mešavina holandske arhitekture i prirode ostrva, sa meštanima koji govore svoj jedinstven jezik - papiamentu, čudnu mešavinu španskog, portugalskog, engleskog, holandskog i nekoliko drugih. Smešten blizu severne obale Venecuele, Kurasao je najveće ostrvo od Holandskih Antila. Ostrvo je suvo, a obale oivičene stenovitim uvalama, strmim liticama i skrivenim zalivima. Veći broj plaža ušuškan je u malim uvalama, okruženim krečnjačkim formacijama. Kurasao je vekovima služio kao kulturna raskrsnica i danas je dom za oko 50 nacionalnosti. Potomci prvih holandskih doseljenika, portugalskih Jevreja i afričkih robova, koji su se našli na obalama ovog ostrva pre nekoliko vekova, mešali su se sa stanovnicima čiji koreni vuku iz Severne i Južne Amerike, Dalekog i Bliskog istoka, kao i ostatka Evrope. Kurasao ima 38 plaža. Ostrvo je idealno za razne sportove, kao što su plivanje, jedrenje, jedrenje na dasci, skijanje na vodi, ribolov, ronjenje. Podvodni park ostrva Kurasao predstavlja seriju zaštićenih grebena, koji se prostiru duž južne obale, nudeći roniocima priliku da vide prelepe korale, divne ribe i dve olupine. Glavni grad je Vilemstad, a zvanična valuta je gulden holandskih antila.
Kada putovati?
Kurasao je tropska destinacija idealna tokom cele godine. Smešten u tropima, samo 12 stepeni severno od ekvatora, Kurasao ima toplo i sunčano vreme. Godišnji prosek temperature je između 30ºC i 40ºC. Period od oktobra do februara smatra se kišnom sezonom, ali kiše obično kratko traju i padaju noću, dok dani ostaju sunčani. Takođe, Kurasao se nalazi izvan pojasa uragana, tako da su oluje retko problem. Najpopularnije vreme za posetu je od decembra do aprila, a ostatak godine je niska sezona, kada su i cene mnogo niže. Sezona karnevala, od januara do februara, vrlo je popularna i tada su najveće gužve.
Šta posetiti?
Nacionalni park Christoffel (Kristofel) - Nalazi se na zapadu ostrva, svega 45 minuta vožnje od Vilemstada i predstavlja najveći park na ostrvu. Možete videti retke orhideje kako slobodno rastu, kao i kaktuse i vrste iz familije bromelija. St. Christoffelberg (Sveti Kristofelberg) je najviši vrh Holandskih Antila. Rezervat je dom za magarce, divlje koze i jelene. Ljubitelji ptica mogu uživati u mnogim vrstama koje se gnezde u ovom regionu. U blizini dve pećine parka možete videti petroglife urezane u litice. Postoje mnoge obeležene staze za hajking, a jedna od njih će vas odvesti do vrha Sv. Kristofelberga.
Pećine Hato - Možete otići u organizovan obilazak pećinskog sistema, koji je formiran od koralnih grebena. Bićete okruženi stalagmitima i stalaktitima, a videćete i podzemno jezero na čijoj se površini ogledaju razne krečnjake formacije. Takođe na zidovima možete videti petroglife najranijih stanovnika ostrva.
Morski akvarijum - Akvarijum je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na ostrvu. Nalazi se na lokaciji poznatoj kao Bapor Kibra i sadrži više od 400 različitih vrsta riba i drugih morskih stvorenja. Ovde možete videti i ajkule, a ronioci i iskusni plivači mogu učestvovati u njihovom hranjenju kroz posebne otvore. Možete uživati i na plaži koja se nalazi u blizini, u senci palminih drveća i u potpunosti doživeti Karibe.
Morski park - Ronioci će sigurno poželeti da provedu neko vreme u Morskom parku. To je oblast koja se prostire oko 20km duž istočnog dela ostrva, gde možete istraživati netaknuti koralni greben. Ako više volite da budete na suvom i dalje možete uživati u ovom podvodnom svetu, tako što ćete otići na izlet brodom sa staklenim dnom.
Farma nojeva - Farma nojeva je jedna od najvećih farmi ove vrste van Afrike. Na farmi se nalazi preko 600 ptica. Obiđite farmu i upoznajte ovu interesantnu vrstu. Možete videti male piliće noja stare jedan dan, kao i velike odrasle jedinke stare i preko osam godina.
Nacionalni park Shete Boka - U prevodu “shete boka” znači nacionalni park sedam uvala. Park je osnovan 1994. godine, a obuhvata oko 200ha. Nalazi se pored nacionalnog parka Kristofel i pokriva više od 10km severne obale ostrva. Postoje desetine uvala, gde čak tri vrste morskih kornjača polažu jaja. Najpoznatija i omiljena uvala turistima je Boka Tabla.
Punda - Istočna strana grada Vilmsteda, poznata je po svojoj holandskoj kolonijalnoj arhitekturi. Punda je najstariji deo grada i mesto prvog holandskog naselja. Trgovci su tada ovde izgradili objekte, koji su imali dvostruku namenu, sa prodavnicama i skladištima u prizemlju i stambenim delom na spratu. Dva naspramna dela grada, Otrobanda i Punda, spaja pokretni Most kraljice Eme.
Otrobanda - Otrobanda je istorijski važan deo prestonice ostrva. Ovde se nalazi veliki broj važnih arhitektonskih dela. Sa Pundom je povezan Mostom kraljice Eme. Uvek je ovaj deo grada smatran siromašnijim u odnosu na Pundu. Poslednjih godina veći deo objekata u Otrobandi je renoviran.
Kurá Hulanda - Kura Hulanda, luksuzno odmaralište, smešteno je u centru Vilmsteda i deo je ne baš lepog dela istorije ostrva. Ovo mesto odigralo je ključnu ulogu u trgovini robljem u XVII i XVIII veku. Robovi su ovde dovoženi brodovima, gde su se oporavljali od dugog puta, pre nego što bi ih poslali dalje. Ono što je danas ostalo jesu veličanstveno obnovljene kolonijalne kuće sa 80 hotelskih soba, čiji je deo i Muzej Kura Hulanda. Ovaj neobični muzej životno je delo Jacob Gelt Dekker (Jakob Gelt Deker), posvećenom kolekcionaru afričkih artefakata. U muzeju je u punoj veličini predstavljen u potpunosti rekonstruisan brod kojim su se prevozili robovi. Možete videti i razne predmete, od fosila i afričkih lutki do bubnjeva i maski.
Klein Curacao (Mali Kurasao) - Jugoistočno od obale ostrva Kurasao, nalazi se ovo malo, nenaseljeno ostrvo. Na Malom Kurasau nalazi se stari svetionik, nekoliko koliba i male kuće na plaži. Ali, uprkos slabom razvoju, mnogi ronioci vole da dođu na jednodnevni izlet na Mali Kurasao, jer je ronjenje ovde fenomenalno. Sa divnim koralima i podvodnim pećinama, postoji preko 60 lokacija oko ostrva, koje su idealne za vašu nezaboravnu podvodnu fotografiju.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Christoffel (Kristofel)
kliknite na sliku da zatvorite
Pećine Hato
kliknite na sliku da zatvorite
Morski akvarijum
kliknite na sliku da zatvorite
Morski park
kliknite na sliku da zatvorite
Farma nojeva
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Shete Boka
kliknite na sliku da zatvorite
Punda
kliknite na sliku da zatvorite
Otrobanda
kliknite na sliku da zatvorite
Kurá Hulanda
kliknite na sliku da zatvorite
Klein Curacao (Mali Kurasao)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite