Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Aruba
Najmanja, ali najpopularnija od tri holandska ostrva, Aruba je oivičena belim peščanim plažama. Može se pohvaliti prijatnom klimom tokom cele godine, blagim tropskim povetarcem i brojnim mogućnostima za avanturu. Zajedno sa ostrvima Boner i Kurasao, formira grupu pod nazivom ABC ostrva. Aruba se nalazi u južnom Karipskom moru, 25km severno od obale Venecuele. Ovde možete naći sve, od farmi nojeva do odličnih mesta za jedrenje na dasci. Zaštitni znak ostrva je divi-divi drveće, karakterističnog oblika. S obzirom na činjenicu da je tropsko ostrvo u pitanju, nema nikakve sumnje koji je najveći atribut Arube; njene nestvarne obale sa glatkim peskom, koje zapljuskuje prozirna tirkizna voda. Na ostrvu živi veoma druželjubiv narod i svaki lokalac će vam poželeti dobrodošlicu. Turizam čini čak 75% ekonomije zemlje. Narod Arube govori jezikom, koji je malo poznat u svetu, a to je “papiamento”, mada je zvanični jezik holandski. Aruba je prava oaza, sa lepim plažama, zelenilom i brežuljcima, čija je najveća visina 188m na brdu Jamanota. Svetski poznati hoteli nalaze se duž celog ostrva. Bele peščane plaže, kazina, obilje aktivnosti i gostoljubiv narod Arube, čine ovo ostrvo pravom destinacijom za odmor. Glavni grad je Oranjestad, a zvanična valuta je arubanski florin.
Kada putovati?
S obzirom na blizinu ekvatora, Aruba uglavnom ima ujednačenu klimu tokom cele godine, sa prosečnom najvišom temperaturom oko 30ºC i najnižom oko 25ºC. Biti blizu ekvatora takođe znači da svi dani tokom godine otprilike imaju istu količinu svetlosti. Dok padavine variraju od 7 do 18 dana mesečno, ne postoji jasno izražena suva ili kišna sezona. Zahvaljujući svom jedinstvenom položaju blizu Južne Amerike, kada dođe vreme za sezonu uragana, Aruba je sigurnija nego većina drugih karipskih ostrva. Sezona uragana traje od juna do novembra.
Šta posetiti?
Nacionalni park Arikok - Ovaj park obuhvata oko 20% celog ostrva i posvećen je očuvanju prirodne sredine Arube i njenog kulturno-istorijskog nasleđa. Mnoge kompanije nude turističke izlete kroz park, ali zahvaljujući dobro obeleženim stazama za šetnju, možete istraž́ivati i sami. U okviru parka videćete ruševine jednog rudnika zlata, pećine, drevne indijske crteže i ostatke starog kolonijalnog holandskog naselja. Brdo Jamanota, najviši vrh Arube, takođe je deo Arikok parka.
Kapela Alto Vista - Osnovana pre više od 250 godina od strane Indijanaca i Španaca, Alto Vista je bila prva rimokatolička crkva na ostrvu. Sagrađena je 1750. godine, a obnovljena 1953. godine. Kapela se nalazi na litici, koja gleda na Karipsko more. Mali, krivudav put vodi do kapele. Za meštane naročito, Alto Vista je sveto mesto za mir i razmišljanje.
Prirodni bazen ili “Conchi” - Ovaj prirodni bazen, koji meštani nazivaju “Conchi”, je skriveni dragulj nacionalnog parka Arikok. Stenovito, vulkansko okruženje jedno je od najskrivenijih oblasti Arube. Mirna i kristalno čista voda bazena, savršena je za kupanje i ronjenje.
Nacionalni arheološki muzej Arube - Ovaj skoro obnovljen muzej, koji se preselio 2009. u jednu od najpoznatijih istorijskih znamenitosti na ostrvu, nudi fascinantan uvid u život prvih stanovnika Arube. Stalna postavka pruža interaktivno iskustvo i za lokalno stanovništvo i za turiste, a uključuje uzbudljivu kolekciju poljoprivrednih alatki, indijanskih artefakata, grnčarije, stakla i umetnosti, kao i nekoliko skeleta.
Tvrđava Zoutman i kula Willem III (Vilem) - Izgrađena 1798. godine za odbranu od pirata, ova stara holandska tvrđava danas je mesto Istorijskog muzeja Arube. Obnova tvrđave završena je 1974. godine, a kula Vilema III 1983. godine. Muzej predstavlja ranu istoriju ostrva, od drevnih indijanskih artefakata kroz španski i holandski kolonijalizam. Kula Vilema III sagrađena je 1868. godine, sa prvim javnim satom na Arubi, a služila je kao svetionik.
Stenovite formacije Ayo (Ajo) - Ajo formacije nalaze se severoistočno od vulkanske formacije Hooiberg (Hojberg) i svega nekoliko minuta udaljene su od Utočišta za magarce. Ovde možete istraživati jedinstvenu kolekciju dioritnih stena na ostrvu. Ono što Ajo čini jedinstvenom lokacijom jeste spokojstvo koje ga okružuje i stvara osećaj strahopoštovanja i razumevanja zašto je ova oblast nekada bila sveto mesto prvih stanovnika ostrva. Ovaj prirodni rezervat ima i neke od najstarijih indijanskih crteža.
Pećine Quadirikiri (Gvadirikiri) i Fontein - Dve najuzbudljivije atrakcije Arube su pećine Gvadirikiri i Fontein. Obe su deo Nacionalnog parka Arikok. I dok je pećina Fontein izuzetna po svojoj kolekciji starih indijanskih slika, Gvadirikiri pruža mogućnost za jedinstvenim fotografijama zahvaljujući svojim dvema dvoranama, koje propuštaju sunčevu svetlost.
Utočište za magarce - Da li zbog krupnih nežnih očiju ili blesavog osmeha i smešne buke koju prave, magarci definitivno imaju nešto što mnogi ljudi smatraju potpuno dragim. Utočište na Arubi pomaže povređenim i bolesnim divljim magarcima, pruža im zaštitu i trajni dom. Ovo je odlično mesto da provedete par sati, posebno ako ste ljubitelj životinja. Magarci vole posetioce, a posebno one sa nekom šargarepom ili jabukom.
Hooiberg (Hojberg) - “Hooiberg” na holandskom znači “plast sena” i na Arubi predstavlja vulkansku formaciju, visine 165m. Iako je Jamanota najviša tačka Arube, Hojberg ima najpristupačniji uspon na ostrvu, zahvaljujući obnovljenom stepeništu i predivnom pogledu. Izaberite vedar dan, popnite se uz 561 stepenik i moći ćete da vidite sve do obale Venecuele.
Bushiribana (Buširibana) - Sredinom XIX veka Aruba je doživela zlatnu groznicu i mali rudnici izgrađeni su seoskim krajolikom. Ruševine Buširibane još uvek su vidljive i služe kao podsetnik zlatnih godina Arube.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Nacionalni park Arikok
kliknite na sliku da zatvorite
Kapela Alto Vista
kliknite na sliku da zatvorite
Prirodni bazen ili “Conchi”
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni arheološki muzej Arube
kliknite na sliku da zatvorite
Tvrđava Zoutman i kula Willem III (Vilem)
kliknite na sliku da zatvorite
Stenovite formacije Ayo (Ajo)
kliknite na sliku da zatvorite
Pećine Quadirikiri (Gvadirikiri) i Fontein
kliknite na sliku da zatvorite
Utočište za magarce
kliknite na sliku da zatvorite
Hooiberg (Hojberg)
kliknite na sliku da zatvorite
Bushiribana (Buširibana)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite