Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Havaji
Kao poslednja pedeseta članica SAD-a, u čiji su sastav ušli 1959. godine, Havaji su omiljena destinacija milionima ljudi, koji vole surfovanje, sunce i peščane plaže. Havaji predstavljaju arhipelag, koji se sastoji od 132 ostrva i atola, smešten 3.860km od kopna SAD-a, u centralnom delu Pacifika. Američka savezna država Havaji sastoji se od osam glavnih ostrva: Havaji, Maui, Oahu, Kaholave, Lanaj, Molokaj, Kauaj i Nijahau, od kojih su Havaji najveće ostrvo. Njih okružuje veći broj manjih ostrva. Svako ostrvo poseduje sopstveni šarm. Maui, ili “magično ostrvo”, može se pohvaliti dugim prelepim plažama i spektakularnom vožnjom duž živopisnog Hana puta. “Veliko ostrvo” (Havaji) omogućava posetiocima da istražuju iskonska prirodna čuda nacionalnog parka Havajski vulkani i njegova prostrana polja okamenjene crne lave. Oahu, ili “srce Havaja”, dom je Honolulu gradu i svetski poznatoj Waikiki (Vaikiki) plaži, sa kombinacijom fantastičnih mesta za surfovanje, fenomenalnih noćnih klubova i luksuznih odmarališta. Kauaj, ili “ostrvo prirode”, ima neke od najlepših prirodnih lepota ovog arhipelaga, od obale Na'Pali do kanjona Waimea (Vajmea), poznatijim kao Veliki kanjon Pacifika. Lanaj i Molokaj su uglavnom neuređeni, ali nedostatak razvoja i asfaltiranih puteva samo znači da se posetioci zaista mogu odmoriti od brzog tempa modernog života. U svom poznatom “aloha” duhu, Havaji žele dobrodošlicu svim posetiocima. Možete se popeti uz još aktivne vulkane, opustiti se na prelepim crnim peščanim plažama, nositi hula suknje bez trunke ironije i generalno uživati u bogatom kulturnom i zabavnom životu Havaja. Kao mesto susreta istoka i zapada, Havaji su zaista raj na zemlji. Glavni grad je Honolulu, a zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
Sva ostrva imaju sličnu klimu: jugozapadne obale su sunčane, suve i oivičene peščanim plažama, dok severoistočne strane imaju bujne kišne šume, kaskadne vodopade i odlična mesta za surfovanje. Havaji uživaju toplo vreme tokom cele godine, sa prosečnom najvišom temperaturom od 28°C i najnižom 20°C. Leto i jesen su najsuvlji periodi godine, a zima je doba sa najviše padavina. Iako za tropske krajeve nije karakterističan sneg, na planinama Mauna Kea i Mauna Loa tokom zimskih meseci može se naći na visinama od 4.200m. Visoka sezona je od sredine decembra do sredine aprila. Niska sezona koja je od sredine aprila do sredine juna i od septembra do sredine decembra, paradoksalno, ali je najbolji period za posetu Havajima, kada su vremenske prilike u pitanju. Zvanična sezona uragana je od juna do novembra, ali je poslednji posetio Havaje 1992. godine.
Šta posetiti?
Perl Harbor i Memorijalni centar USS Arizona - Nalazi se na ostrvu Oahu i predstavlja važne istorijske lokacije. Dana 7. decembra 1941. godine Japanci su bombardovali bazu ratne mornarice SAD-a, Perl Harbor na Havajima, što je dovelo do vojnog uključenja Sjedinjenih Američkih Država u tok Drugog svetskog rata. Danas, posle skoro 70 godina, oko 1,5 miliona ljudi poseti Perl Harbor svake godine. Posetite i Memorijalni centar USS Arizona. Ovde možete pogledati dokumentarni film o napadu na Perl Harbor, u trajanju od 23min i posetiti muzej i knjižaru. Memorijalni centar Arizona sagrađen je 1961. godine iznad potopljenog ratnog broda USS Arizona i posvećen je svima onima koji su poginuli tokom napada na Perl Harbor. Čak i danas, nekoliko decenija nakon što je potopljen, ulje i dalje curi iz broda u more.
Polinežanski kulturni centar - Nalazi se na severoistočnoj obali ostrva Oahu i smatra se jednom od vodećih turističkih atrakcija ovog ostrva. Ovaj park na otvorenom, površine 17ha, nudi posetiocima uzbudljiv dan, ispunjen avanturama, saznanjima i zabavom. Ovde se možete upoznati sa osam polinežanskih kultura: Fidžija, Samoe, Tonge, Tahitija, Markiza, Aotearoa (Novi Zeland), Rapa Nuija ( Uskršnje ostrvo) i Havaja. Tradicionalna sela, koja predstavljaju svaku kulturu, nalaze se širom parka, a u njima možete učestvovati u različitim kulturnim demonstracijama. Naučite da pravite tradicionalna umetnička dela, budite svedok živog plesnog nastupa, vozite se kanuom u laguni parka, naučite da igrate “hula” ples, pogledajte film o koralnom grebenu ili jednostavno uživajte u ambijentu koji vas okružuje.
Put do Hane - Put do Hane, takođe poznat i kao Hana Highway (autoput Hana), dug je 84km i vodi od mesta Kahului do mesta Hana duž severne obale ostrva Maui. Ovaj uski, krivudavi put pravo je čudo inženjerstva. Sa oko 620 krivina i 59 mostova, bio je “uklesan” u obale Mauija, koristeći samo ručni alat. Put traje oko tri sata vožnje od jednog do drugog kraja. Sa puta možete uživati u pogledu na bujnu tropsku vegetaciju, vodopade i netaknute plaže sa crnim peskom, a sve to uz seckani mango i komade hleba sa bananom, koji se prodaju na tezgama duž puta. Hana je sam po sebi simpatičan, pospan gradić, koji vredi posetiti.
Nacionalni park Haleakala - Jedna je od najvažnijih turističkih atrakcija Maui ostrva. Smešten blizu centra ostrva, park je dom Haleakali, najvećem uspavanom vulkanu na svetu, čija je poslednja erupcija zabeležena oko 1490. godine. Vulkan Haleakala visok je 3.075m, a krater ima obim oko 32km i dubinu od oko 800m. Na havajskom jeziku reč “haleakala” znači “ kuća sunca”. Prema polinežanskoj mitologiji, polubog Maui lasom je uhvatio sunce da ga uspori, pa je od tada vreme sporije u tom delu sveta. Pri vedrom danu, sa vrha Haleakale možete na horizontu videti Veliko ostrvo (Havaje). Nemojte propustiti zalazak sunca sa Haleakale, kao i posmatranje zvezda. Posetioci Haleakale mogu dobiti dozvolu za postavljanje šatora i noćenje u krateru. Prilikom šetnje kroz nacionalni park možete videti i biljku srebrni mač (Argyroxiphium sandwicense), koja raste samo na ostrvu Maui i koja tokom svog životnog veka (do 50 godina) cveta samo jednom.
Nacionalni park Havajski vulkani - Nalazi se na Velikom ostrvu i sastoji se od 1.348km2 prirodnog vulkanskog zemljišta, na čijim se prostorima usled stotina hiljada godina vulkasnkog delovanja stvorio jedinstven ekosistem. Zahvaljujući ogromnom prirodnom i naučnom značaju, nacionalni park je proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom. Deo ove nezaboravne destinacije čine i dva svetski poznata vulkana: Kilauea, čija je erupcija počela 1983. godine i još se nije završila i Mauna Loa, najveći svetski vulkan. I Kilauea i Mauna Loa su aktivni vulkani, koji svake godine dodaju Velikom ostrvu novih 16ha zemljišta. Osim posmatranja ovih vulkana, možete učestvovati u mnoštvu drugih atrakcija i aktivnostima u parku. Preko 150 staza za hajking prolazi kroz park. Staza Kilauea Iki, duga 6,5km, vrlo je popularna, jer polazi od kišnih šuma i dolazi do vulkanskog kratera sa potocima žive lave. Nacionalni park poseduje dva kampa, za one koji žele da provedu nekoliko dana u prirodi na otvorenom, a za one koji više vole opušteniji boravak, park nudi hotel sa svim modernim sadržajima.
Park obale Na‘Pali - Smešten na severnoj obali ostrva Kauaj, park čine netaknuta obala, prirodne lepote i mnoštvo aktivnosti na otvorenom. Karakteristične su i dramatične litice, visine 1.219 m, koje se spuštaju u kristalno čiste vode Tihog okeana. Ove stene, na havajskom poznatije kao “pali”, okružuju divlju oblast dubokih, uskih dolina prošaranih predivnim vodopadima i potocima. Jedini pristup sa kopna je staza Kalalau, duga 17,5km, koja na svom putu do plaže Kalalau prolazi kroz pet glavnih dolina. Ukoliko budete želeli da pešačite dalje od doline Hanakapiai ili da postavite kamp duž obale, biće vam potrebna dozvola. Od aktivnosti su vam na raspolaganju i vožnja kajakom i brodom, kao i ronjenje.
Kanjon Waimea (Vajmea) - Ovo čudo prirode od koga zastaje dah nalazi se na ostrvu Kauaj. Dug 16 km i sa dubinom do 800m, kanjon Vajmea poznat je i kao Veliki kanjon Pacifika. I zaista je najveći kanjon Pacifika. Bujne doline i klisure, robusna površina i šareni slojevi stena dokaz su ne samo neverovatne prirodne lepote, već i starosti kanjona i njegove geološke prošlosti.
Vrt bogova - Nalazi se na ostrvu Lanaj, oko 11 km severno od istoimenog grada. Vrt se sastoji se od velike površine zemljišta, koje je pokriveno stenama narandžaste, crvene, ljubičaste i braon boje. Ovo čudo prirode bilo je inspiracija za brojne mitove, koji su pokušali da objasne način stvaranja Vrta bogova. Meštani ga zovu Keahikawelo (Keahikavelo), što znači “nebeski vrt bogova”. Dok neki tvrde da su stene pale sa neba, drugi veruju da one sadrže duhove drevnih ratnika Havaja. Čak su i geolozi zbunjeni nastankom vrta. Ali, jedno je sigurno. Svi koji posete Vrt bogova sigurno će se složiti da je ovo jedno od najlepših mesta Havajskih ostrva. Na samom kraju vrta, možete uživati u pogledu na plavi Pacifik i susedna ostrva Maui i Molokaj.
Pu‘u Pehe (Pu Pehe) - Pu Pehe poznato i kao “Sweetheart Rock”, predstavlja malo stenovito ostrvo u obliku trougla, koje se nalazi na samo 150 metara od obale Lanaj ostrva, između zaliva Manele i zaliva Hulopoe. Ova crvena stenovita formacija lave nekada je bila deo glavnog ostrva, ali je tokom godina odvojena erozijom okeanskih talasa. Pored prirodne lepote, Pu Pehe deo je i važne lokalne legende. Naime, Makakehau, ljubomorni muž prelepe princeze po imenu Pu‘upehe, odveo je do obližnje pećine kako bi je sakrio od svih pogleda. Kada je naišla oluja, dok je on bio odsutan, more je preplavilo pećinu i ona se udavila pre nego što je Makakehau mogao da se vrati i da je spase. U svom bolu, njeno telo postavio je na vrh stene i skočio u smrt.
Nacionalni istorijski park Kalaupapa - Nacionalni park nalazi se na ostrvu Molokaj i ima veliki broj istorijskih lokaliteta u okviru svojih 4,3ha. Možete uživati u obilju biljnog sveta i videti neke ugrožene havajske vrste. Međutim, nacionalni istorijski park Kalaupapa najpoznatiji je po svojoj tragičnoj istoriji. Od 1886. do 1969. godine, mesto Kalaupapa služilo je kao kolonija za obolele od lepre. Ljudi koji su živeli na obližnjem ostrvu Oahu, koji su bolovali od ove bolesti, bili su prisiljeni da se presele. Prevozili su ih čamcima, pa su se mnogi udavili i pre nego što bi stigli do severne obale ostrva Molokaj, a i oni koji su stigli do obale dosta su kasnije propatili, jer su im retko davali bilo kakve lekove ili materijale sa kojima bi izgradili skloništa. Veliki broj ljudi, u prvih nekoliko godina života u Kaluapapi, umrlo je u mizernim, nehumanim uslovima, ne ostavljajući nikakav trag. Od 8.000 tela sahranjenih uz obalu, samo 1.300 ima obeležene grobove.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Perl Harbor i Memorijalni centar USS Arizona
kliknite na sliku da zatvorite
Polinežanski kulturni centar
kliknite na sliku da zatvorite
Put do Hane
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Haleakala
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni park Havajski vulkani
kliknite na sliku da zatvorite
Park obale Na‘Pali
kliknite na sliku da zatvorite
Kanjon Waimea (Vajmea)
kliknite na sliku da zatvorite
Vrt bogova
kliknite na sliku da zatvorite
Pu‘u Pehe (Pu Pehe)
kliknite na sliku da zatvorite
Nacionalni istorijski park Kalaupapa
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite