Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Australija
Australija ima oko 22 miliona stanovnika od kojih čak 84% živi u gradovima širom obale. Razlog je jednostavan: veći deo Australije je surova divljina, koju karakterišu zemljišta savane, spektakularne stene, prostrane pustinje i suva slana jezera. U ovim delovima Australije, zemljište je siromašno i oskudno padavinama, a neke reke čak i ne stižu do okeana. Putevi koji prolaze kroz unutrašnjost zemlje ponekad su jedva prepoznatljivi, a većina ljudi za putovanje bira avion ili se drže obale. Nasuprot tome, na obali, naročito na istoku gde živi većina ljudi, bogatstvo prirode skoro da preteruje. Ovde se nalazi jedna od najvećih prirodnih atrakcija na svetu: Veliki koralni greben. Tu su takođe i prašume u Kvinslendu, alpski predeli u Tasmaniji, divlje cveće u Zapadnoj Australiji, vinogradi u Južnoj Australiji, fenomenalni put uz obalu u Viktoriji, močvarna područja puna ptica u Severnoj Teritoriji i bezbroj peščanih plaža, gotovo svuda. Australijanci su gostoljubivi, a usluga, hrana i piće mogu da pariraju bilo kojoj zemlji u svetu. Pejzaž, australijska kultura, sunce, životinje i neki od najboljih gradova u svetu i imate fascinantnu destinaciju punu neverovatnih različitosti i raznovrsnosti. Australija se sastoji od šest država - Novi Južni Vels, Kvinslend, Viktorija, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija - i dve unutrašnje teritorije Australijska Prestonička Teritorija i Severna Teritorija. Glavni grad je Kanbera, a zvanična valuta je australijski dolar (AUD).

New South Wales (Novi Južni Vels) - Najmnogoljudnija država Australije je ujedno i najposećenija. Turisti u velikom broju dolaze da vide Sidnej. To je jedan od najglamuroznijih gradova na svetu, sa mnoštvom luka i plaža, kao i mešavinom divlje prirode i razvijenog grada oko sidnejske luke.

Queenslend (Kvinslend) - Bez sumnje, najveći razlog za posetu Kvinslendu je Veliki koralni greben. Čine ga tropske ribe, morska stvorenja i korali obojeni svim duginim bojama. Greben se prostire više od 2.000km duž obale Kvinslenda i može se videti iz svemira. Uz obalu su rasuta primamljiva odmarališta. Kvinslend je takođe poznat po svojim belim peščanim plažama. Neke od najprivlačnijih atrakcija Kvinslenda su Whitsunday (Vitsandej) ostrva u morskom parku Velikog koralnog grebena. Ova, mahom nenaseljena ostrva, raj su za vožnju kajakom, ronjenje, ribolov, planinarenje, sportove na vodi, posmatranje ptica i jedrenje. Druga velika atrakcija je bujna prašuma Daintree (Dejntri), stara 110 miliona godina, severno od Port Douglas (Port Daglas).

Red Centre (Crveni Centar) - Jeziva tišina Ulurua, poznatog i kao crvena stena Ayers Rock (Ajers Rok), je ono što dovodi posetioce do Crvenog Centra, srca Severne Teritorije. Mnogi posetioci otkriće da se u blizini nalaze još spektakularnije, ali manje poznate kupole Kata Tjuta ili "Olga". Pola dana vožnje od Ajers Roka, dovodi vas do Kings Canyon (Kraljev kanjon), predivne pustinjske klisure popularne kod planinara. Ako posećujete Crveni centar, pokušajte da provedete barem nekoliko dana u Alis Springsu. U ovom opuštenom gradu, možete naći najbolje aboridžinske rukotvorine u Australiji, možete posetiti Aborodžine, pustinjski park divljih životinja svetske klase, zadivljujući pejzaž, a možete i prošetati kroz Macdonnell (Mekdonel) planinski lanac ili čak jahati kamilu duž suvog rečnog korita.

Top End (Gornji kraj) – Nalazi se na severozapadu zemlje i predstavlja teritoriju Crocodile Dundee (Krokodil Dandi). U ovom ogromnom polupustinjskom regionu gaji se ogroman broj stoke. U blizini tropskog grada Darvina, prestonice teritorije, je Kakadu nacionalni park, gde možete krstariti među krokodilima, posmatrati ptice i posetiti mesta starih aboridžinskih slika na stenama.

Zapadna Australija - Ovo je jedno od najlepših područja Australije, a ujedno i teritorija potpune divljine. More je u sezoni prepuno kitova, a svi oni koji traže avanturu, mogu da plivaju pored ogromnih, ali nežnih kit-ajkula kod Severozapadnog rta, svake jeseni od marta do juna. Ovaj rt je dom jedne od najbolje čuvanih tajni u Australiji, drugi koralni greben nazvan morski park Ningaloo (Ningalu), dug 260km. To je jedan od retkih grebena na svetu, koji raste na zapadnoj obali. Ovde možete roniti sa manta ražama. Na jugozapadu kontinenta, nalazi se Margaret River vinski region. Divlje šume, surfovanje, dramatične litice, veliki broj ptica i divlji kenguri, čine ovaj predeo jednim od najatraktivnijih vinskih regiona u zemlji. Državna prestonica Pert, ima plaže za surfere i obnovljenu luku iz XIX veka sa zabavnom atmosferom i dobrim muzejima. U Kimberley (Kimberli), možete posetiti stare Geikie i Windjana (Vindjana) klisure, farme najboljih svetskih bisera Južnog okeana i šarmantni grad Broome (Brum).

Južna Australija – Prostire se od Zapadne Australije do Viktorije. Prestonica Adelejd, poznata je po svom konzervatizmu, parkovima i crkvama. Idealna je polazna tačka za istraživanje čuvenog australijskog vinskog regiona, Barossa Valley (dolina Barosa). Ovde su veliki brendovi poput Penfolds, Seppelts i Wolf Blass, ali je potrebno vreme da pronađete mnogo manjih vinograda. I to na manjoj udaljenosti od jednog sata vožnje od grada.

Viktorija - Drugi po veličini grad Australije, Melburn, glavni je grad Viktorije. Melburn nudi uzbudljivu mešavinu naroda i najbolju modnu kupovinu u zemlji. Obližnje Phillip Island (ostrvo Filip) poznato je po svojoj paradi pingvina, tokom koje u sumrak stotine malih pingvina juri preko plaže do njihovog skloništa na obali. Viktorija je takođe mesto jednog od najboljih australijskih drumskih putovanja, Great Ocean Road (put duž okenaske obale). Duž južne obale erodirane stenovite kule nazvane “dvanaest apostola”, stoje uspravno u moru.

Australijska Prestonička Teritorija – U potpunosti je okružena Novim Južnim Velsom. Čine je divlji predeli i prestonica Kanbera, planski osmišljen grad, koji je po arhitektonskom konceptu sličan Vašingtonu. Ima neke od najboljih muzeja u zemlji i odlične restorane.

Tasmanija - Poslednja stanica pre Antarktika je ostrvo Tasmanija, sa svojim upečatljivim glavnim gradom Hobartom. Posetite ovo ostrvo zbog njegovih prekrasnih nacionalnih parkova, najboljeg mesta za pecanje pastrmke na svetu, kao i izrazito sporog tempa života koji ćete retko gde doživeti.

NAPOMENA: Australija ima više plaža nego bilo koja druga zemlja. Vodite računa da u vodi nikada ne budete sami i pazite se otrovnih meduza.
Kada putovati?
Bilo koje vreme je dobro za posetu Australiji. Kada je hladno na jugu zemlje, tada je veličanstveno na severu i u Centru; kada je suviše toplo i vlažno na severu, južne države imaju prijatnu klimu. Tu su brojni festivali i drugi javni događaji, od letnjih banketa hrane i vina, velikih koncerata do konjičkih trka i takmičenja jedrilica. Godišnja doba u Australiji su suprotna od onih u Evropi i Severnoj Americi. Leto traje od decembra do februara i sa dužim računanjem letnjeg vremena predstavlja idealno vreme za plivanje i ostale aktivnosti na otvorenom širom zemlje. Ovo je ujedno i visoka sezona za mnoga mesta u Australiji. Zima traje od juna do avgusta, kada temperatura pada sa geografskom širinom. Ovaj period je zvanično određen za nisku turističku sezonu u većem delu zemlje, mada to ne važi za Severnu Teritoriju, Kvinslend i gornji deo Zapadne Australije. Zima u tom severnom potezu nudi predah od kišne sezone (koja traje otprilike od oktobra do marta, dok suva sezona traje od aprila do septembra), a i temperature su veoma prijatne. Jesen, koja traje od marta do maja i proleće, koje traje od septembra do novembra, uživaju odsustvo klimatskih ekstrema u celoj zemlji.
Šta posetiti?
Crveni Centar - Sačinjen je od tri mesta: Uluru (Ajers Rok), Kata Tjuta (Olga) i Kings Canyon. Prilikom posete neverovatnom mestu Uluru imate dve opcije: možete šetati oko njega ili se na njega popeti. Mnogi posetioci pokušaju da se popnu, ali Aboridžini ipak vole da se penjanje izbegne jer Uluru smatraju jednim od njihovih duhovnih spomenika. Tokom šetnje videćete crteže Aboridžina starih 10.000 godina. Šetnja je naporna, ali fantastična. Dok je Uluru neverovatno mesto, Kata Tjuta je još impresivnije. Kata Tjuta se nalazi 25km od Ulurua, ima 36 kupola peščara i pokriva skoro 22km². Imaćete divan osećaj mira dok hodate okolo, a blagi povetarac pomoći će vam da ne žurite. Treće mesto koje bi trebalo posetiti ovde je Kings Canyon, koji je visok 300 metara i gleda na Kings Creek (Kraljev potok). Ovo je takođe neverovatno mesto, kao i prethodna dva, a možete izabrati neku od dve pešačke ture. Jedna je duga 2km i vodi vas do dna klisure.
Veliki koralni greben - Ni jedno putovanje u Australiju ne bi bilo potpuno bez posete Velikom koralnom grebenu. Čuveni greben nalazi se u blizini obale Kvinslenda i to je najveći koralni greben na svetu. Prostire se na 2.600 km i ima oko 900 ostrva. Najpoznatije područje čine ostrva Whitsunday (Vitsandej). Ukolko znate nekoga ko je posetio Istočnu obalu, vrlo je verovatno da ste dobili razglednicu sa slikom Whitsundey ostrva. Ova ostrva je lepo videti brodom. Postoje organizovane ture, na kojima možete roniti i uživati u neverovatnoj kuhinji, koja se često servira na brodovima. Postoje razne ponude za izlete takve vrste, a vi potražite najpovoljniju cenu u primorskom gradiću Airlie Beach (Erli Bič). Veliki koralni greben ima fantastične vrste riba, uključujući ribu klovn (sećate se crtanog filma Nemo?), manta ražu, ribu crveni bas, tigar ajkulu i anđeoske ribice. Ovde ćete naravno naći i prelepe korale raznih boja.
Fraser (Frejzerovo) ostrvo - Ovo je fantastična lokacija. Veruje se da je to najveće peščano ostrvo na svetu, koje se prostire na površini od 1.840km². Nažalost, mnogi biraju između Frejzerovog ostrva i ostrva Whitsundays (Vitsandejs), ali ako je moguće posetite obe atrakcije - nećete biti razočarani. Ne propustite čuveni Champagne Pool (Šampanj Pul), jedino sigurno mesto za kupanje u slatkoj vodi (od čak 40 slatkovodnih jezera na ostrvu) ili olupinu putničkog broda Maheno, savršenu za vašu fotografiju. Jedino se ovde čuvajte dinga. Ponekad dolutaju u potrazi za hranom, ali nemaju nameru da prilaze ljudima.
Purnululu nacionalni park - Nalazi se u Zapadnoj Australiji. Nažalost, zbog svoje lokacije ovaj deo zemlje se često zaobilazi. To znači da je i dalje prilično netaknut. Zapadna Australija je veoma lepa i retko ćete videti druge putnike. Ako posećujete Purnululu nacionalni park, onda obiđite i Bungle Bungle (Bangl Bangl) planine. One se sastoje se od kvarcnih sedimentnih stena, koje predstavljaju neverovatan prizor.
Barossa Valley (dolina Barosa) - Ovde ćete se zaljubiti u vino. Ovo je najpoznatiji vinski region u Australiji, u kome se proizvode poznati brendovi kao što su Penfolds, Orlando Wines, Wolf Blass i Yalumba. Obiđite nekoliko vinarija u ovom kraju i uživajte u fantastičnom ukusu vina.
Kangaroo Island (Kenguru ostrvo) - Ovo je treće najveće ostrvo u Australiji, manje od Tasmanije i ostrva Melville (Melvil). Da biste došli na ostrvo morate ići trajektom iz Adelejda. Na ovom ostrvu možete videti divne divlje životinje kao što su koale, kenguri, albino valabi kenguri, morski lavovi i mnoštvo malih plavih pingvina, koji dolaze na obalu sa zalaskom sunca kako bi se hranili.
Broome (Brum) - Turistički grad Brum je mesto gde ćete naći bisere, ali posetioci dolaze u Brum i da bi se opustili na plaži Cable Beach (Kejbel Bič). Ovo je najpoznatija plaža u Brumu i jedna od deset najvećih australijskih plaža. Brum je veoma opušteno mesto.
Kakadu nacionalni park - Nalazi se u Severnoj Teritoriji i pokriva površinu od 4.894.000 hektara. Kroz Kakadu protiču i tri Alligator (Aligator) reke - Istočna, Južna i Zapadna reka Aligator. Možete videti aligatore, mnoge ptice, uživati u vodopadima i upoznati Aboridžine, koji su se opredelili da ostanu na svojim ognjištima umesto da se presele u gradove.
Great Ocean Road (put duž okenaske obale) - Najpoznatiji turistički put proteže se duž jugoistočne obale Australije, između Torquay (Torkvej) i Warrnambool (Vornambol) u dužini od 243km. Putovanje uz obalu je pravo uživanje, a postoje razna mesta sa neverovatnim prizorom. Duž južne obale, erodirane stenovite kule nazvane “dvanaest apostola”, stoje uspravno u moru. Ovo je pravo mesto za vašu fotografiju, posebno u vreme izlaska i zalaska sunca. Postoje različite opcije za jednodnevne izlete, ali najbolje je da idete sami i zaustavite se tamo gde želite, a ne gde diktira cela grupa.
Planina Košćuško - Padine ove planine mogu se istražiti ili peške ili skijama, ukoliko idete zimi. Postoje ture sa vodičem za različite starosne grupe i zavisno od toga koliko ste u kondiciji. Ova najviša planina u Australiji (2.228m) predstavlja dragulj istoimenog nacionalnog parka, koji pokriva površinu od 690.000 hektara. Zimi možete skijati ili voziti bord predivnim planinskim stranama, a leti uživati u obilju raznobojnog divljeg cveća.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Crveni Centar
kliknite na sliku da zatvorite
Veliki koralni greben
kliknite na sliku da zatvorite
Fraser (Frejzerovo) ostrvo
kliknite na sliku da zatvorite
Purnululu nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Barossa Valley (dolina Barosa)
kliknite na sliku da zatvorite
Kangaroo Island (Kenguru ostrvo)
kliknite na sliku da zatvorite
Broome (Brum)
kliknite na sliku da zatvorite
Kakadu nacionalni park
kliknite na sliku da zatvorite
Great Ocean Road (put duž okenaske obale)
kliknite na sliku da zatvorite
Planina Košćuško
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite