Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Fidži
Fidži je raj u Južnom Pacifiku, koji sa toplom tropskom klimom predstavlja destinaciju za odmor tokom cele godine. Fidži je kosmopolitski koktel kulture, rase i religije. Sadrži više od 300 ostrva, koja se prostiru na preko 1,3 miliona kvadratnih kilometara okeana, u srcu Južnog Pacifika. Često se naziva “raskrsnicom Južnog Pacifika”, zbog svog geografskog položaja. Fidži je gostoljubiva zemlja kontrasta - ljudi, flore, faune i kulture. Posetite ova idilična ostrva, okružena netaknutim belim peščanim plažama i uživajte u šarmu lokalnih stanovnika, koji su proglašeni za najdruželjubivije ljude u svetu. Fidži je takođe dom za neke od najluksuznijih letovališta u svetu, sa finom hranom i prijatnom i profesionalnom uslugom. Fidži je pravi raj na zemlji. Ovde ćete naći sve što vam je potrebno za jedan nezaboravan odmor. Iza svakog ćoška bujne tropske šume Fidžija, otkrićete kaskadne vodopade i fantastiča mesta za plivanje, ukrašena zelenom vegetacijom i mirisnim cvetovima. Na svakom ostrvu Fidžija postoje brojne palme, gotovo puste plaže sa dosta egzotičnih školjki i kilometri belog bisernog peska. Fidži ima netaknute plaže, tirkizno plavu vodu i po svemu sudeći, najdruželjubivije ljude na svetu. Glavni grad je Suva, a zvanična valuta je fidžijski dolar.
Kada putovati?
Fidži ima toplu tropsku klimu, savršenu za odmor kraj mora. Maksimalne temperature retko prelaze 31°C tokom cele godine. Kišna sezona traje od decembra do aprila. U proseku ima 15 ciklona po deceniji i dva do četiri zapravo izazvaju ozbiljna oštećenja. Oni se javljaju u periodu od novembra do aprila, sa najvećom učestalošću u januaru i februaru. Više rizika postoji u udaljenim severozapadnim Fidži ostrvima. Obično manja ostrva dobijaju manje padavina nego glavna ostrva, Viti Levu i Vanua Levu. Najbolji period za odmor na Fidžiju je od kraja marta do početka decembra.
Šta posetiti?
Koralna obala - Počinje od mesta Momi, oko 20 kilometara južno od mesta Nadi. Asfaltirani put vodi kroz spektakularne predele, koji karakterišu sela ostrva Fidži, polja šećerne trske, koralne lagune i plaže. Prostire se na dužini od 80km, sve do prestonice Suva. Ovde možete obići park Kula Eco (Kula eko), posvećen očuvanju autohtone faune Fidžija i edukaciji dece, koja žive na Fidžiju o očuvanju životne sredine. Duž obala potoka u tropskoj šumi, naći ćete finu kolekciju tropskih ptica raznih boja i akvarijum sa primerima lokalnog morskog života.
Ostrva arhipelaga Mamanuca (Mamanuka) i Yasawa (Jasava) - Okružena dubokom vodom i oivičena koralnim grebenima sa tirkiznom i pastelno zelenom bojom mora, Mamanuka ostrva i ostrva zaliva Nadi, nude turistima neka od najlepših mesta na Fidžiju. Ovde se nalazi čitav niz različitih letovališta. Vrh Malolo ostrva, koje je deo lanca ostrva Mamanuka, nudi fantastičan pogled u svakom pravcu. Pri vedrom danu, bukvalno možete videti na desetine ostrva. Jasava ostrva uglavnom imaju odmarališta za bekpekere, sa malim brojem smeštaja od 5 zvezdica. Jasava ostrva predstavljaju lanac ostrva, koja su povezana geografski, istorijski i kulturno. Sastoje se od sedam glavnih ostrva i niza manjih ostrvaca severozapadno od mesta Lautoka i protežu se u smeru severoistoka. Jasava ostrva su raj ne samo za kruzere, jahte, ronioce, bekpekere i naravno stanovnike Fidžija, već i za one koji žele potpunu izolovanost. Nemojte propustiti krečnjačke pećine na ostrvu Sawa-i-Lau, koje se nalazi u severnom delu Jasava ostrva. Ovde možete videti veličanstvene prirodne formacije, za koje tradicionalni stanovnici Fidžija smatraju da su božanske tvorevine. Pećina je prijatna za plivače i ronioce.
Vanua Levu - Severni deo Fidžija obuhvata drugo i treće po veličini ostrvo zemlje, Vanua Levu i Taveuni, kao i manja ostrva Laucala, Qamea, Matagi, Namenalala, Nukubati i Kaimbu. Na severu, poljoprivreda je dominantna aktivnost, dok na jugu postoji nekoliko finijih mesta za posetu kao što je Savusavu, mali ali simpatičan grad sa velikim brojem toplih izvora u blizini. Ronioci su privučeni ostrvom Taveuni zbog neverovatnog podvodnog sveta, uključujući 31km dug greben duginih boja. Ovaj deo ima više od deset odmarališta, koja su lako dostupna avionom ili lokalnim trajektom. Većina njih su mala i intimna i ponudiće vam odmor, koji ćete teško pronaći bilo gde drugde u svetu. Ne propustite da posmatrate delfine, kao i da pešačite fenomenalnom stazom, koja vas vodi kroz prašumu, preko reka, sve do divnih vodopada.
Ostrva Lomaiviti - Lomaiviti grupa ostrva predstavlja kombinaciju “žive istorije” grada Levuka, prvom prestonicom Fidžija, koja se nalazi na glavnom ostrvu Ovalau i brojnih odmarališta na mnogim drugim ostrvima. Ova grupa ostrva obuhvata sedam glavnih ostrva: Namenalala, Makogai, Koro, Wakaya, Batiki, Nairai, Gau, Ovalau i Moturiki, zajedno sa manjim ostrvima razbacanim okolo. Možete ići na pecanje velikih riba ili se opustiti na nekoj od mnogih privatnih plaža.
Nadi i Denarau ostrva - Kao grad Fidžija u kome se nalazi aerodrom, Nadi je mesto gde većina posetilaca čuje svoju prvu “Bula”. Šarena pijaca, nalazi se samo nekoliko minuta vožnje od aerodroma, a na štandovima možete naći domaće suvenire i upoznati se sa lokalnom kulturom. Nadi je takođe polazna tačka za Mamanuka ostrva. Nadi je smešten na zapadnoj strani glavnog ostrva Viti Levu, sa populacijom od oko 44.000 ljudi. Denarau ostrvo je jedno od najboljih odmarališta u zemlji i veoma popularna destinacija za odmor. Smeštaj je u rasponu od standardnih hotelskih soba do luksuznih vila i apartmana poznatih lanaca hotela.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Koralna obala
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrva arhipelaga Mamanuca (Mamanuka) i Yasawa (Jasava)
kliknite na sliku da zatvorite
Vanua Levu
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrva Lomaiviti
kliknite na sliku da zatvorite
Nadi i Denarau ostrva
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite