Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Australija i Okeanija / Kukova ostrva
Gradovi
Kukova ostrva
Idilični raj sastoji se od 15 ostrva, raštrkanih na površini od 2,2 miliona kvadratnih kilometara u Južnom Pacifiku. Nalaze se, otprilike na pola puta između Havaja i Novog Zelanda. Kukova ostrva su mešavina kristalno jasnih koralnih atola i vulkanskih ostrva, sa bujnim tropskim zelenilom i baršunastim belim peskom. Savršena kombinacija za nezaboravan odmor na ostrvu Južnog Pacifika. Ostrva Rarotonga i Autitaki su glavne destinacije, koje imaju najbolje razvijenu infrastrukturu i nude luksuzna odmarališta i smeštaj. Postoje odmarališta i na drugim ostrvima, ali je glavna koncentracija na ostrvima Rarotonga i Autitaki. Jedinstveni i prijatni Polinežani, imaju ovde svoju vladu i svoj jezik i uživaju živu i raznoliku kulturu sa značajnim razlikama između svakog ostrva. Uprkos činjenici da 100.000 posetilaca godišnje dođe na glavno ostrvo Rarotonga, Kukova ostrva su u velikoj meri ostala netaknuta. Ona nude retku priliku za ljude iz gradova širom sveta, da iskuse sasvim drugu vrstu odmora. Ne postoje ogromni hoteli i ima vrlo malo ekstravagancije. Idealan za putnike, koji žele više od uobičajenih klišea vezanih sa južna mora. Svako ostrvo ima svoje jedinstvene kvalitete i nudi posetiocima poseban doživljaj. Glavni grad je Avarua, a zvanična valuta je novozelandski dolar (NZD).
Kada putovati?
Kukova ostrva su odlična destinacija tokom cele godine. Sezonske varijacije su male, sa temperaturama od 18°C do 28°C u zimskim mesecima (od maja do oktobra) i od 21°C do 29°C tokom letnjih meseci (od novembra do aprila). Kukova ostrva imaju prijatnu klimu tokom cele godine, bez izrazito visokih temperatura ili vlažnosti, mada kiša često može da pada. Zahvaljujući svojim visokim planinama u unutrašnjosti, Rarotonga je prilično kišovito ostrvo. Najbolji meseci za posetu su septembar i oktobar, kada je toplo i vlažnost je smanjena. Mart i april su takođe dobri meseci za posetu, jer je sezona ciklona prošla i vreme će verovatno biti vedro i sunčano. Kišna sezona traje od decembra do marta, kada oko 25cm kiše može pasti svakog meseca. U ovom periodu postoji i najveća mogućnost za pojavu ciklona. U proseku, blagi ciklon prođe dva ili tri puta za deset godina, dok jaki cikloni generalno pogode ostrva svakih 20 godina. Ali, 2005. godine pet ciklona pogodilo je ostrva u pet nedelja. Zato, pokušajte da izbegnete ovaj period i ne oslanjajte se na vremensku prognozu, kada su cikloni u pitanju. Kišna sezona je ujedno i najtopliji i najkišovitiji deo godine, mada večeri mogu biti prohladne. Period oko Božića i Nove godine ima veliku gužvu. Tada su i letovi i smeštaj potpuno popunjeni. Ukoliko planirate da putujete u ovom periodu, rezervišite avionsku kartu i smeštaj barem dva meseca ranije.
Šta posetiti?
Rarotonga - Ostrvo Rarotonga je relativno malo ostrvo, sa površinom od 67km2 i sa populacijom od oko 14.000 ljudi. Ovde se nalazi i prestonica Kukovih ostrva, u kojoj je život prilično miran i opušten. Ostrvo je vulkanskog porekla, a najviši vrh je Manga sa visinom 658m. Rarotonga je okružena prelepom lagunom, gde se u njenom najširem delu nalazi plaža Muri, idealna za plivanje, ronjenje i sportove na vodi. Ovde možete uživati u kristalno čistim i mirnim vodama Rarotonga lagune. Ostrvo je uglavnom naseljeno po njegovom obodu, a unutrašnjost je ispunjena gustom vegetacijom i prilično je strma u mnogim oblastima. Postoji put koji obilazi ostrvo, a za to možete koristiti autobus, iznajmljeni auto ili taksi. U unutrašnjosti ne postoje putevi, zbog vulkanske prirode ostrva.
Aitutaki - Slatki miris biljke plumeria, često je jedan od prvih utisaka kada stignete na ovo ostrvo. Miris plumerie je sinonim za Aitutaki. Ostrvo se nalazi na samo 220 kilometara severno od Rarotonga ostrva. Da biste došli do Aitutaki ostrva, morate da uzmete avion iz Rarotonge, a let traje 45 minuta i ovo je jedini način da stignete na Aitutaki. Ostrvska laguna je zaštićeni atol, ispunjen kristalno providnom tirkiznom vodom, koju nećete naći nigde na svetu. Najviša tačka ostrva je Maunga Pu sa 137 metara nadmorske visine. Godine 2006. na ostrvu je sniman popularni televizijski šou - “Survivor”. Najlepša plaža ovde je Tapuaetai.
Arai-Te-Tonga - Na periferiji grada Avarua, leži najsvetije mesto Kukovih ostrva, mesto maorske kulture. Ovde se nalazi ceremonijalni deo od kamenih struktura, koje formiraju koutu ili kraljevski dvor.
Festivali - Razni festivali održavaju se tokom cele godine. To su uglavnom slavlja uz pesmu i ples, često sa nekom čudnom mešavinom tradicionalnih rituala, hrišćanske muzike i ceremonije. Poznati su horovi sa Kukovih ostrva.
Vodopad Papua - Poznat i kao Vigmorov vodopad, ovo je jedini vodopad na ostrvu Rarotonga i nalazi se kod mesta Vaimaanga. Popularan način za turiste da posete vodopad je jednom od brojnih organizovanih poni staza.
Posmatranje kitova - Sezona grbavih kitova je od jula do oktobra. Pored posmatranja kitova iz čamca, moguće je i plivati sa njima.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Rarotonga
kliknite na sliku da zatvorite
Aitutaki
kliknite na sliku da zatvorite
Arai-Te-Tonga
kliknite na sliku da zatvorite
Festivali
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopad Papua
kliknite na sliku da zatvorite
Posmatranje kitova
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite