Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Australija i Okeanija / Maršalska ostrva
Gradovi
Maršalska ostrva
Republika Maršalska Ostrva obuhvata skoro 2,5 miliona kvadratnih kilometara koralnih atola, ostrva i dubokog plavog okeana i predstavlja jedinstveno mesto za posetu. Kultura ovih ostrva, odražava uticaj i dominaciju njenih kolonijalnih vladara. Preplitanje tradicionalne kulture sa savremenom kulturom iz perioda kolonijalne vladavine, doprinosi posebnom obeležju Maršalskih ostrva. Američki način života preovladava kulturom Maršalskih ostrva. Kuhinja ostrva je ukusna i bogata. Hrana se priprema na delikatan način, pod uticajem kolonijalnih zemalja poput Japana, Britanije i Amerike. Tradicionalna kuhinja Maršalskih ostrva obuhvata bundevu sa sosom od kokosovog mleka, kuvane plodove hlebnog drveta sa sosom od kokosovog mleka i drobljenu bananu. Maršalska ostrva imaju mnoštvo mesta koja privlače turiste iz celog sveta. Odvezite se do mesta Laura, koje je smešteno na zapadnom kraju ostrva, obiđite mala ostrva širom lagune ili idite na ronjenje i upoznajte bogat podvodni svet Maršalskih ostrva. Oko 1.000 vrsta riba, razni ostaci iz Drugog svetskog rata i najmanje 160 različitih vrsta korala, koji okružuju ostrva, glavna su atrakcija za turiste. Nenaseljeni atoli, poznati su po svom kokosu i plantažama papaje, kao i hlebnom drvetu i njegovim neobičnim plodovima. Mnogi atoli prošarani su prelepim vatrenim drvećem, hibiskusima i cvećem plumerie raznih boja. Glavni grad je Madžuro, a zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
Na atolu Madžuro, dnevna temperatura iznosi oko 27°C, sa relativno visokom vlažnošću vazduha. Severna Maršalska ostrva su prilično suva, ali neka južna ostrva dobijaju i do 4.060mm kiše godišnje. Kišni period Madžura je od septembra do novembra. Srećom, jake tropske oluje i cikloni su retki. Poslednji je bio 1918. godine.
Šta posetiti?
Mili atol - Mili atol je jedno od retkih mesta Maršalskih ostrva, koje zapravo ima malo kopna. Naseljen je sa neverovatnih 850 ljudi i jedan je od najlepših atola Maršalskih ostrva. Plaže, lagune, školjke, sunce, plivanje, ronjenje i ljubazni ljudi, su ono zbog čega dolaze turisti širom sveta. Takođe je poznat kao mesto gde je američki avijatičar Amelija Erhart, nestala 1937. godine. Priča se da je bila primećena u japanskom pritvoru Mili atola, dugo nakon što je nestala. Mili atol je bio bivša japanska baza za vreme Drugog svetskog rata i zbog toga je pun ostavljenog oružja, aviona i bombardovanih zgrada, koje mu daju jedan jezivi šarm i dodaju dobru vrednost za istraživanje.
Madžuro atol - Na Madžuro atolu nalazi se prestonica zemlje, pa je samim tim ovo najnaseljenije mesto Maršalskih ostrva. Dom za polovinu stanovništva, 57 ostrvaca ove grupe međusobno je povezano jednim dugim putem. Vi i ne morate da napuštate ovaj atol, kako biste otkrili način života na Maršalskim ostrvima. Samo idite do mesta Laura u zapadnom delu atola i upoznajte život ove zemlje. Na putu ćete proći tako tankom površinom zemlje, da ćete videti okean sa obe strane. Postoje dobre plaže, a čak i ako ne odete dalje od Madžura, sigurno ćete se dobro provesti.
Arno atol - Ovo je bukvalno izgubljeni raj i ukoliko želite egzotično putovanje, onda krenite direktno do Arno atola. Sastoji se od 133 ostrva naseljenih sa 1.600 ljudi. Ima neka od najboljih mesta Maršalskih ostrva za podvodni ribolov. Sve vrste riba, a naročito tunjevina, obiluju u ovom regionu. Iako je udaljen samo 15 kilometara od Madžura, takođe je poznat po svojoj čistoj i netaknutoj lepoti.
Ostrvo Bokolap - Ovo popularno mesto za ronjenje ima na hiljade riba i američki ratni bombarder iz Drugog svetskog rata.
Kalalin Pass (Prolaz Kalalin) - Ovaj fantastičan koralni greben ima površinu, koju nazivaju “Akvarijum” i pruža jedinstveno iskustvo ronjenja.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Mili atol
kliknite na sliku da zatvorite
Madžuro atol
kliknite na sliku da zatvorite
Arno atol
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrvo Bokolap
kliknite na sliku da zatvorite
Kalalin Pass (Prolaz Kalalin)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite