Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Australija i Okeanija / Novi Zeland
Gradovi
Novi Zeland
Novi Zeland poseduje reputaciju jedinstvene zemlje sa veličanstvenim predelima: stenovitom obalom, prostranim plažama, prašumama, ledničkim jezerima i nenadmašnim svetom divljih životinja. Novi Zeland je zemlja smeštena u jugozapadnom delu Tihog okeana. Sastoji se od dva glavna ostrva, Severnog ostrva i Južnog ostrva i mnogo manjih, kao što je ostrvo Stewart (Stjuart). Severno ostrvo ima topliju klimu, a na njemu se nalaze svi vulkani zemlje i većina termalnih aktivnosti kao što su gejziri, termalne reke i bazeni sa ključalim blatom. Postoje mnoge lepe plaže, posebno ako idete dalje na sever. Severno ostrvo je veoma zeleno i bujno zbog redovnih padavina i vulkanskog tla. Južno ostrvo je na kratkoj udaljenosti vožnje trajektom, ali se izuzetno razlikuje od Severnog ostrva. Glavna geografska odlika Južnog ostrva su moćni Južni Alpi, koji se prostiru celom dužinom ostrva. Postoji 200 planina sa visinom preko 2.500 metara. Ovaj planinski venac daje Južnom ostrvu njegovu veliku raznolikost. Severni deo Južnog ostrva je najsunčaniji deo Novog Zelanda, zapadni deo je jedan od najkišovitijih područja na svetu, jug je veoma hladan i slabe plodnosti, sa nekim područjima koja primaju manje od 400 mm padavina godišnje, istok je identičan sa Engleskom i njenim zelenim brdima, a središnji deo ostrva je planinski i uvek sa snežnim vrhovima. Na Novom Zelandu je skoro sve lako dostupno, “spakovano” na površinu malo veću od Britanije, ali sa populacijom od samo 4,4 miliona, od kojih polovina živi u tri najveća grada: Okland, Velington i Krajstčerč. Glavni grad je Velington, a zvanična valuta je dolar (NZD).
Kada putovati?
Sa preko hiljadu kilometara okeana u svakom pravcu, uopšte ne iznenađuje što Novi Zeland ima morsku klimu, toplu tokom letnjih meseci (od decembra do marta) i nikada toliko hladnu, čak ni zimi. Regionalne razlike Severnog i Južnog ostrva, čine Novi Zeland idealnom destinacijom za posetu u bilo koje doba godine. Letnji meseci su najpopularniji i tada su sve atrakcije otvorene, ali je smeštaj skuplji. U principu, najbolji meseci za posetu su oktobar, novembar i april, kada ima manje gužve, a znamenitosti i atrakcije možete lakše obići. Zima (od maja do septembra) je najkišovitije, najhladnije i samim tim najmanje popularno vreme za posetu, mada severni deo može i dalje biti relativno prijatan.
Šta posetiti?
Auckland (Okland) - Okland je najveći grad Novog Zelanda i kao mesto glavnog međunarodnog aerodroma, deo je zemlje koji većina turista prvo ugleda. Okland najbolje izgleda iz vazduha ili sa mora. U gradskom pejzažu dominiraju oblakoderi među kojima pažnju privlači “Skytower” (Skajtauer). Istina, centar grada je relativno mali. Zamislite neku urbanu sredinu u kojoj svako živi na pola sata vožnje od prelepih plaža, planinskih staza i desetak čarobnih ostrva za odmor. Na sve to dodajte dosta sučanih dana, ritam polinežanske kulture i strast za izuzetnu hranu, vina i kupovinu i dobićete sliku Oklanda. Ovo je najveći polinežanski grad, a oko 12% stanovništva su poreklom Maori.
Christchurch (Krajstčerč) - Krajstčerč je najveći grad na Južnom ostrvu Novog Zelanda. Ovo je lep i prijatan grad i dok budete šetali ulicama bićete oduševljeni i koliko je grad miran. Trebalo bi posetiti botaničku baštu, koja je osnovana 1863. godine. Grad ima dosta aktivnosti i atrakcija, uključujući muzeje i umetničku i kulturnu scenu. Najveća kolekcija umetničkih dela Novog Zelanda nalazi se u upečatljivoj modernoj zgradi u srcu Krajstčerča.
Kaikoura (Kajkora) - Ovaj mali grad na istočnoj obali Južnog ostrva, nalazi se na oko dva i po sata vožnje severno od Krajstčerča. Kajkora je san za sve ljubitelje divljih životinja, sa divnom obalom, neverovatnim predelima i dosta maorske i evropske istorije, koje možete upoznati. Najveća atrakcija je gledanje kitova, a možete izabrati neku od mnogih ponuđenih tura; brodom ili čak avionom. Tura avionom nije baš jeftina opcija, ali je vrlo zabavna.
Mount Cook (Maunt Kuk) - Najviša planina Novog Zelanda sa visinom 3.754 metara. Možete se popeti na planinu ili posmatrati neverovatan Tasmanov lednik, na istočnoj strani i glečer Huker na zapadu. Postoji tura avionom, koja vam nudi prelep pogled i nezaboravno iskustvo. Ako je lepo vreme, možete čak sleteti na vrh planine i prošetati.
Nelson - Ovo je mali grad na severu Južnog ostrva, gotovo u samom centru Novog Zelanda. Nelson privlači mnoge ljubitelje umetnosti i zanata, a svake godine je domaćin i festivalu umetnosti. Naći ćete lep krajolik i neke zanimljive atrakcije.
Queenstown (Kvinstaun) - Odmaralište Kvinstaun izgrađeno je oko jezera Wakatipu (Vakatipu), uskog i dugog jezera u obliku munje. Za prave adrenalinske zavisnike, Kvinstaun će biti njihova destinacija iz snova. Skoro svaki ekstremni sport, koji možete zamisliti, ovde je dostupan. Grad privlači ljude iz celog sveta, koji vole skajdajving, bandži skokove ili vožnju snoubordom.
Punakaiki - Punakaiki neće obezbediti nalet adrenalina, ali će vam obezbediti nešto sasvim drugačije. Punakaiki je malo naselje na zapadnoj obali Južnog ostrva, poznato po svojim “Pancake Rocks”. To je veoma popularno mesto sa neobično oblikovanim stenama. Naime, stene izgledaju kao da ste poređali palačinke jednu na drugu. U stvari, one su nastale jakom erozijom krečnjaka za vreme plime. Čine ih brojne pukotine, savršene za vašu fotografiju. Izdvojite ceo dan i posetite ovo fantastično mesto. Nećete zažaliti.
Dunedin (Danidin) - Drugi najveći grad Južnog ostrva, univerzitetski grad i jedan od glavnih gradova Novog Zelanda. Danidin je izgrađen na brdima i dolinama, koje su nekada činile vulkan. Ovo je opušteno mesto sa prelepim pejzažem i atrakcijama. Možete se provozati starom parnom lokomotivom duž klisure Taieri (Tajeri). Vožnja traje oko pola dana, a u vozu možete i ručati. Put je veoma zanimljiv i predstavlja jedno sasvim šarmantno iskustvo. Pivara “Speights” (Spejts) proizvodi lokalno pivo, koje se može naći duž celog Južnog ostrva. Ona je vrlo zanimljiva atrakcija Danidina, sa entuzijazmom zaposlenih i mnogo besplatnih čaša piva.
Milford Sound (Milford Saund) - Ovo neverovatno mesto predstavlja fjord, koji se nalazi na jugozapadu Južnog ostrva, u okviru nacionalnog parka Fiordland (Fjordlend) i svetske baštine Te Wahipounamu (Te Vahipunamu). Milford Saund je osvojio brojne nagrade za top turističku destinaciju, a Radyard Kipling (Radjard Kipling) ga je imenovao osmim čudom sveta. Hiljade ljudi hrle do Milford Saunda svaki dan, da vide ovaj veličanstven prizor. Najbolje je obići ovaj deo brodom, turama koje često traju između jednog i dva sata. Ekskurzija brodom vam dozvoljava da se izbliza divite vodopadima. Pazite, verovatno ćete se pokvasiti. Najimpresivniji vodopad je “Stirling vodopad”, sa visinom 189m.
Rotorua - Divno mesto smešteno u srcu Severnog ostrva, udaljeno 230 kilometara jugoistočno od Oklanda. Rotorua je velika turistička atrakcija iz dva razloga; prvi je zbog geotermalne aktivnosti, a drugi jer nudi priliku da doživite kulturu Maora. Ovde ćete videti paru kako se diže iz zemlje, čineći impresivan prizor. Postoji puno gejzira, a najpoznatiji je Pohutu gejzir kod Whakarewarewa (Vakarevareva). Samo ne zaboravite da budete oprezni, jer su voda i blato veoma vrući. A ukoliko budete noćili u gradu, nemojte otvarati prozor u toku noći, jer će se vaša soba, torba i odeća osećati na sumpor. Još možete pogledati kulturni maorski performans i naučiti nešto o istoriji Maora i njihovom tradicionalnom načinu života.
Bay of Plenty (zaliv Plenti) - Zaista lepa destinacija Severnog ostrva i destinacija za odmor koju Novozelanđani preferiraju, što znači da je sigurno vredno mesto za posetu. Zaliv Plenti ima za svakog po nešto; za one koji žele da se opuste mogu prošetati i uživati u fenomenalnom pejzažu, a za one koji su željni avanture mogu ići na rafting, parasejling ili se voziti kajakom. Predivan pejzaž privlači mnoge umetnike, a Katikati je grad koji voli umetnost i u kome postoji mnogo murala oslikanih na zidovima komercijalnih zgrada.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Auckland (Okland)
kliknite na sliku da zatvorite
Christchurch (Krajstčerč)
kliknite na sliku da zatvorite
Kaikoura (Kajkora)
kliknite na sliku da zatvorite
Mount Cook (Maunt Kuk)
kliknite na sliku da zatvorite
Nelson
kliknite na sliku da zatvorite
Queenstown (Kvinstaun)
kliknite na sliku da zatvorite
Punakaiki
kliknite na sliku da zatvorite
Dunedin (Danidin)
kliknite na sliku da zatvorite
Milford Sound (Milford Saund)
kliknite na sliku da zatvorite
Rotorua
kliknite na sliku da zatvorite
Bay of Plenty (zaliv Plenti)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite