Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Australija i Okeanija / Tahiti i Francuska Polinezija
Gradovi
Tahiti i Francuska Polinezija
Tahiti je najveće ostrvo Francuske Polinezije, koju čini veći broj manjih ostrva, atola i arhipelaga, u južnom Tihom okeanu. Francuska Polinezija se tačnije sastoji iz 118 ostrva i atola. Najnaseljenije i najpoznatije ostrvo je Tahiti, a najpoznatiji atol je Mururoa. Glavno ostrvo Tahiti nalazi se u arhipelagu Društvenih ostrva, a čine ga dva dela: Tahiti Nui (Veliki Tahiti) i Tahiti Iti (Mali Tahiti). Sofisticirani grad Papeete (Papete), dom je za preko 70 odsto stanovništva Francuske Polinezije. Većina putnika sleće u Papete i tu provodi vreme, ali češće odlaze do ostrva Bora Bora i Moorea (Murea). Sve tri destinacije imaju dobro razvijenu turističku infrastrukturu, sa dosta prirode da ublaži modernizam. Ova ostrva su dom za neke od najboljih crnih, ružičastih, žutih i belih peščanih plaža na svetu, uglavnom raspoređenih oko neverovatno plave lagune, sa oštrim planinama, bujnim gajevima sa palmama i kokosom i opuštenim i prijateljski raspoloženim ostrvljanima. Nije ni čudo što su pisci poput W. Somerset Maugham (Vilijam Samerset Mom), Herman Melville (Herman Melvil), Robert Louis Stevenson (Robert Luis Stivenson) i Jack London (Džek London), pisali hvalospeve za Tahiti. Pol Gogen je slikao i živeo na Tahitiju 1980-ih godina. Istočne i južne obale Tahitija su više ruralne i netaknute, posebno njegovo poluostrvo Tahiti Iti. Na plažama Tahitija može biti veća gužva u julu i avgustu, kada je najsuvlje vreme. Ne samo da francuski i evropski turisti hrle na Tahiti u tom periodu, već i meštani uzimaju svoj odmor. Potrudite se da vreme vašeg boravka poklopite sa punim mesecom; šetnja na plaži po mesečini, uz gledanje okeana, jedno je od najromantičnijih iskustava na svetu. Iako je Tahiti pokriven odličnim plažama, obavezno posetite Matira plažu, na južnom rtu Bora Bora. Ne samo da je nerazvijena, već ima dobra mesta za ronjenje i pogled na okolna ostrva. Na ostrvu Tahiti većina plaža ima fantastičan crni pesak vulkanskog porekla. Do malog ostrva Rangiroa stižete dugom brodskom vožnjom, ali taj put zaista vredi, jer ćete imati priliku da uživate u divnoj peščanoj plaži ružičaste boje, u udaljenom uglu lagune. Glavni grad je Papete, a zvanična valuta je franak francuskih pacifičkih kolonija (CFP-Frank).
Kada putovati?
Suvi zimski period, od maja do oktobra, najbolje je vreme za posetu. Tada je hladnije i ima znatno manje padavina. Temperatura raste od novembra do aprila, tokom letnje kišne sezone kada je vlažno, oblačno i veoma kišovito. Tri četvrtine godišnjih padavina javlja se u ovom periodu, uglavnom u obliku kratkih, žestokih oluja. Ali i kiše koje traju nekoliko dana, nisu retkost. Francuska Polinezija nalazi se južno od ekvatora, ali se školski raspusti poklapaju sa onim na severnoj hemisferi. To znači da je visoka sezona u julu i avgustu. Takođe je gužva od Božića do početka januara, krajem februara i početkom marta, tokom Uskrsa, početkom maja i početkom oktobra. Visoka sezona se poklapa sa Heiva festivalom, koji se održava tokom jula, kada ceo region oživi. Ronjenje je popularno tokom cele godine i svaka sezona ima svoj udeo u otkrićima. Surfovanje je takođe aktivnost tokom cele godine, ali ukoliko plovite, najbolje je de izbegnete period tropskih ciklona od novembra do marta.
Šta posetiti?
Moorea (Murea) - Samo 30 minuta vožnje trajektom od glavnog grada Papete, nalazi se ostrvo Murea. Ovde postoji širok spektar povoljnog smeštaja, više nego na Bora Bora, a Murea hoteli i odmarališta raspoređeni su tako da se ne osećate kao da ste u turističkoj zamci. Ostrvski dramatično oštri i zeleni vrhovi, kao što su planina Mouaroa, zaštitni znak ostrva Shark’s Tooth (Ajkulin zub) ili Bali Hai planina, ostaci su ogromnog vulkana, koji je erodirao u obliku srca i dao ostrvu današnji izgled. Ostrvo Murea ima sve; blistave koralne plaže, kristalne lagune, arheološke lokalitete, luksuzna odmarališta, intimne pansione i neke od najupečatljivijih pejzaža na svetu. Ruševine starih polinežanskih hramova i kompleksa, razbacane su duž ostrva. Ostrvo je poznato po svom morskom životu, a postoje ronilačke ture, ekspedicije hranjenja ajkula i raža, kao i posmatranje delfina. Možete plivati i sa ogromnim manta ražama u njihovom prirodnom okruženju ili otići na krstarenje i jedrenje i gledati fantastičan zalazak sunca.
Bora Bora - Posle ostrva Tahiti, Bora Bora je najpoznatije ostrvo Francuske Polinezije, a i Južnog Pacifika. Na grebenu, lanac uskih ostrva okružuje lagunu dovoljno veliku da posluži kao sklonište cele pomorske flote (što se zapravo i dogodilo tokom Drugog svetskog rata). Mnogi Bora Boru smatraju najlepšim ostrvom na svetu. Možete roniti sa ajkulama i manta ražama, dok ih iskusni vodiči hrane ili posmatrati neverovatne boje tropskih riba u nekom od brodova sa staklenim dnom. Dvadesetak velikih internacionalnih hotela na ostrvu nisu jeftini, ali takođe postoje mali pansioni za one sa manjim budžetom. Luksuzna odmarališta sastavljena su od elegantnih bungalova sagrađenih duž lagune. I ne zaboravite da potražite čuvene crne bisere sa Tahitija kod Matira Pearls.
Raiatea i Huahine - Raiatea je najsvetije ostrvo Francuske Polinezije i mesto Marae Taputapuatea, jednog od najvećih polinežanskih hramova u Južnom Pacifiku. Na ostrvu Raiatea, možete se ukrcati na motorizovan autriger kanu, za vožnju do reke Faaroa ili do farme crnih bisera. Huahine je neotkriveni dragulj Francuske Polinezije. Maeva arheološko područje na ostrvu Huahine sadrži desetine obnovljenih polinežanskih hramova, neki na planini, a neki kraj lagune. Huahine zapravo čine dva velika vulkanska ostrva povezana mostom.
Arhipelag Tuamotu - Lanac atola u Francuskoj Polineziji, sastoji se od 78 koralnih ostrva i 1.500 kilometara atola. Prostire se duž Južnog Pacifika i predstavlja najduži lanac atola na svetu. Rangiroa, jedan od najvećih atola na svetu, raj je za ronioce. Ovde ronioci dolaze da plivaju sa ajkulama, delfinima i drugim ribama. Manihi i Fakarava atoli nude slične doživljaje. Manihi je najpristupačniji od svih glavnih područja farmi bisera Francuske Polinezije, a postoje i ture u kojima možete videti proces stvaranja bisera na farmi. Prodavnice su retke i svi oni koji nisu zainteresovani za vodene sportove, trebalo bi da izaberu drugu destinaciju.
Ostrva Markiz - Legendarna ostrva Markiz su među najcenjenijim destinacijama Južnog Pacifika. Ovaj lanac visokih vulkanskih ostrva, 1.400 kilometara severoistočno od grada Papete, dostižan je skupom avionskom vožnjom ili dugim putovanjem brodom od Tahitija. Markižani imaju svoju jedinstvenu polinežansku kulturu, ilustrovanu velikim kamenim tiki figurama, koje se nalaze na arheološkim nalazištima ostrva Nuku Hiva i Hiva Oa. Na ostrvu Hiva Oa možete posetiti grob francuskog slikara Paul Gauguin (Pol Gogen) i grob belgijskog kantautora Jacques Brel (Žak Brel).
Muzej bisera - Tahiti je poznat po svojim prelepim plažama, ali ostrvo je dom velikom broju muzeja, koji imaju slobodan ulaz. Muzej bisera je jedino mesto na svetu gde kroz različite aspekte, možete naučiti sve o ovom predivnom dragulju. Saznajte više o biseru kroz umetnost, istoriju, mitologiju, filozofiju i način na koji je ta kultura uticala na religiju Tahitija. U muzeju ćete naći kolekciju bisera, koji su proizvod ostriga i školjki. Naučite sve o različitim bojama i kriterijumima, koji određuju kvalitet jednog bisera. Pored toga, divite se privatnoj i jedinstvenoj zbirci Robert Wan (Robert Van), “kralja crnog bisera”.
Muzej Gogena - Čuveni francuski slikar, Pol Gogen, proveo je poslednjih 12 godina svog života na Tahitiju. Ostrvo poseduje muzej posvećen njegovom životu i radu. Ukoliko očekujete da ćete među eksponatima videti originalne verzije slika njegovog čuvenog Tahiti perioda, bićete razočarani, mada postoje neke originalne skulpture, gravure i gvaš tehnika.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Moorea (Murea)
kliknite na sliku da zatvorite
Bora Bora
kliknite na sliku da zatvorite
Raiatea i Huahine
kliknite na sliku da zatvorite
Arhipelag Tuamotu
kliknite na sliku da zatvorite
Ostrva Markiz
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej bisera
kliknite na sliku da zatvorite
Muzej Gogena
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite