Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Australija i Okeanija / Nova Kaledonija
Gradovi
Nova Kaledonija
Nova Kaledonija je arhipelag i najjužnija zemlja Melanezije, koja se nalazi u jugozapadnom delu Pacifika. Ova zagonetna francuska kolonija poznata je i kao “Pariz Pacifika”. Grand Terre (Grand Ter) je najveće ostrvo, dugo 400km i samo 50km široko i za razliku od svih drugih ostrva u Pacifiku, nekada je bio deo Australije i od nje se odvojio pre oko 140 miliona godina. Turizam je skoncentrisan oko šarmantnog lučkog grada Noumea (Numea), na južnom kraju ostrva. Bulevari i kafići u francuskom stilu, odlična kupovina i fini restorani, privlače brojne turiste svake godine. Severni deo ostrva Grand Ter čine planine sa kišnim šumama i prostrani rudnici nikla, kao i tradicionalna sela. Ile des Pins (ostrvo Pins), oko 50km jugoistočno od grada Numea, ima veličanstvene plaže. Ostrva Lojot, naročito Lifou i Mare, takođe imaju divne plaže sa krečnjačkim liticama, kao i dobra mesta za ronjenje. Glavni grad je Numea, a zvanična valuta je franak francuskih pacifičkih kolonija (CFP).
Kada putovati?
Najbolje vreme za posetu Novoj Kaledoniji je od septembra do decembra, kada su dani topli i sunčani, a šanse za kišu manje. Mada, sa sunčanim i tokom cele godine subtropskim vremenom, Nova Kaledonija je savršena za posetu u bilo kom trenutku. Nova Kaledonija ima dve glavne sezone: topla (od oktobra do aprila ) i hladna (od maja do septembra). Od septembra do marta temperatura u proseku iznosi 26°C (max 30°C), a od aprila do avgusta temperatura u proseku iznosi 21°C. Možete očekivati kišu u bilo kom periodu, ali najviše padavina ima od februara do aprila.
Šta posetiti?
Teritorijalni park Plava reka - Uživajte u ovom živopisnom rezervatu, u jugoistočnom delu Yate (Jat) distrikta ostrva Grand Ter. Ovde možete izabrati neku od mnogobrojnih staza za hajking i planinski biciklizam. Šetajte kroz bujne šume do vodopada, kao što je divan Madeleine (Madlen) vodopad, plovite kajakom po reci ili napravite piknik. Posetite džinovsko kauri drveće u parku, čija visina distiže 40m, a starost skoro 1.000 godina. Zatim pokušajte da nađete kagu, nacionalnu pticu Nove Kaledonije, kao i ostale šarene vrste ptica.
Litice Linderalique (Linderalik) - Popnite se na Point de Vue, vidikovac sa predivnim pogledom na Linderalik stene i uživajte. Ove visoke crne krečnjačke litice spuštaju se u more sa visine od 60m, a nalaze se u severoistočnom delu ostrva Grand Ter. Ovo područje ima mnogo pećina i uvala, koje možete da istražujete.
Klisura Dumbea i Mont Koghi (Mon Kogi) - Otkrijte predivan pogled na grad Numea i lagunu Nove Kaledonije sa vrha Mon Kogi (1.061m). Smešten severno od glavnog grada, ovaj živopisni predeo je omiljeno mesto za planinarenje, plivanje i vožnju kajakom.
Mont-Dore (Mon Dor) - Smešten samo 25km južno od glavnog grada, Mon Dor (770m) nudi sjajne staze za šetnju i divan pogled. Istražite doline, šumu i živopisne izvore sveže vode. Mon Dor je poznat kao “zlatna planina”, zbog svojih zlatnih nijansi pri zalasku sunca.
Mont Panie (Mon Panije) - Uživajte u šetnji sa vodičem kroz ovaj divan region i popnite se na najviši vrh Nove Kaledonije (1.629m), za veličanstven pogled na greben i okolinu. Upoznjate lokalna plemena i doživite kanak kulturu i lokalnu tradiciju. Mon Panije se nalazi u severnoj pokrajini.
Ile des Pins (ostrvo Pins) - Ovaj dragulj Pacifika nalazi se na kratkoj udaljenosti od grada Numea. Let avionom traje oko 20min, dok putovanje brodom traje 2,5 sata. Ostrvo je dugo oko 18km i široko 14km. Sa 60km obale, okružen je sopstvenim sistemom koralnih grebena. U svetu je poznat po svojoj netaknutoj lepoti i bezbrižnom načinu života. Kristalno čista voda i fine bele peščane plaže sa palmama, mogu se naći širom ostrva. Ovde se nalazi i zaliv Oro, koji se smatra za jednu od najboljih netaknutih plaža u svetu. Ostrvo Pins poseduje čitav niz odmarališta i hotela, kao i odlične restorane.
Iles Loyaute (ostrva Lojot) - Pola sata leta od grada Numea nalaze se Lojot ostrva, lanac koralnih atola od kojih zastaje dah. Tri glavna ostrva su Lifou, Mare i Ouvea i sva tri se veoma razlikuju. Lifou se može pohvaliti netaknutim plažama, strmim liticama, gustom šumom i brojnim drevnim pećinama. Mare ima divlju lepotu, sa plažama koje su okružene visokim liticama i tamnom šumom. Ouvea je među najlepšim atolima u Pacifiku, definisan belom plažom dugom 25km i živopisnom tirkiznom lagunom.
Severna provincija - Severna provincija pokriva gornju polovinu ostrva Grand Ter i spada među najbolje regione Nove Kaledonije u kojima se možete upoznati sa Kanak narodom i njihovom kulturom. Nasuprot planinama, kišnoj šumi, rekama, savani i plažama, živi jedna od najtradicionalnijih zajednica Nove Kaledonije. Ovo je gotovo netaknuti deo Nove Kaledonije, gde običaji drevnih vremena još uvek imaju značajan uticaj na današnji život Kanaka. Jedan od najboljih načina da otkrijete ove običaje je da ostanete u zajednici Kanaka. Možete probati tradicionalna jela dok slušate priče i legende oko logorske vatre. Severna provincija je takođe poznata po ronjenju, kristalno čistim vodama i obiljem morskog života.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Teritorijalni park Plava reka
kliknite na sliku da zatvorite
Litice Linderalique (Linderalik)
kliknite na sliku da zatvorite
Klisura Dumbea i Mont Koghi (Mon Kogi)
kliknite na sliku da zatvorite
Mont-Dore (Mon Dor)
kliknite na sliku da zatvorite
Mont Panie (Mon Panije)
kliknite na sliku da zatvorite
Ile des Pins (ostrvo Pins)
kliknite na sliku da zatvorite
Iles Loyaute (ostrva Lojot)
kliknite na sliku da zatvorite
Severna provincija
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite