Prijava | Registracija
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Putovanje oko sveta atmosphere graphic
Putovanje oko sveta moon and sun graphic
Putovanje oko sveta earth graphic
Gradovi
Palau
Često hvaljen kao najbolja destinacija za ronjenje na planeti, Palau je ostrvska zemlja sa koralnim grebenom, tirkiznom vodom, olupinama iz Drugog svetskog rata skrivenim u dubinama, podvodnim pećinama i tunelima, kao i nekim od najatraktivnijih retkih vrsta riba. Palau je rajsko ostrvo, koje samo čeka da bude otkriveno. Palau ima nekoliko regiona. Ostrvo Babeldaob sa populacijom od oko 6.000 ljudi, najveće je ostrvo države Palau. Koror je drugo po veličini ostrvo, a istoimeni grad je najveći u zemlji. Jugozapadna ostrva predstavljaju grupu manjih ostrva, na kojima živi svega stotinak ljudi. I konačno, tu su Rock Islands (Kamena ostrva), koja čine grupu od oko 300 ostrva. Ovde se nalazi i čuveno Jellyfish Lake (Jezero meduza), dom milionima meduza. Gotovo sve aktivnosti na ovim ostrvima okrenute su moru. Ronjenje je verovatno najpopularnija aktivnost, ne samo zbog lepog podvodnog pejzaža već i zbog olupina iz Drugog svetskog rata i oblasti poznate kao Blue Corner (Plavi ugao), sa nekim od najboljih uslova za posmatranje ajkula na planeti. Osim podvodnih, postoje i atrakcije na kopnu koje bi trebalo posetiti, kao što su monoliti i ruševine rasute širom ostrva Babeldaob. Engleski je zvanični jezik, a kuhinja prava tropska. Glavni grad je Melekeok, a zvanična valuta je američki dolar.
Kada putovati?
Proleće je puno festivala i predstavlja interesantno vreme za posetu. Februar i mart su suvi meseci, a tokom perioda od juna do avgusta javlja se najviše oluja. Iako Palau leži izvan glavne linije tajfuna, ipak se povremeno javljaju. Temperatura vode je oko 20°C tokom cele godine, što posebno raduje ronice.
Šta posetiti?
Koror - Koror je srce države Palau, jer je ovo grad u kome se obavljaju svi poslovi na ostrvu, a ujedno i bivši glavni grad zemlje, pre nego što ga je zamenio Melekeok 2006. godine. Koror je i najnaseljenije ostrvo zemlje i mesto gde ostaje većina putnika. Nudi veliki izbor hotela i restorana. Poznate atrakcije Korora su Nacionalni muzej Belau i Muzej Etpison.
Rock Islands (Kamena ostrva) - Kamena ostrva, poznata i kao Chelbacheb (Čelbačeb), su mala grupa krečnjakčih ili koralnih formacija, ostaci nekadašnjeg koralnog grebena. Prema nekim podacima ima između 250 i 300 ostrva u grupi, sa ukupnom površinom 47 kvadratnih kilometara i najvećom visinom do 207m. Ostrva su najvećim delom nenaseljena i poznata po svojim plažama, plavim lagunama i neobičnim oblicima samih ostrva.
Jellyfish Lake (Jezero meduza) - Jezero meduza je morsko jezero, koje se nalazi na ostrvu Eil Malk. Eil Malk je deo Kamenih ostrva. Postoji oko 70 drugih morskih jezera širom Kamenih ostrva, a Jezero meduza jedno je od najpoznatijih mesta za ronjenje (samo za ronjenje sa maskom) države Palau. Poznato je zbog miliona zlatnih meduza, koje svakodnevno migriraju jezerom.
Milky Way Lagoon (laguna Mlečni put) - Laguna Mlečni put nalazi se u predelu Kamenih ostrva. U suštini, laguna je poznata kao prirodna banja. Meštani i turisti podjednako vole da nanose na telo belo blato iz lagune. Kažu da to blato utiče povoljno na vašu kožu, tako što je podmladi za čak deset godina. Pa, da li je to tačno ili ne, interesantno je iskustvo. Laguna je lepo i opuštajuće mesto, pravi dar prirode.
Blue Corner (Plavi ugao) - Palau je raj za sve koji vole ronjenje, a Plavi ugao je najpopularnije mesto za to. Nalazi se na jugozapadnom delu grebena, oko 46 kilometara od grada Koror. Gliserom se može doći za 50 do 70 minuta od glavnog ostrva. Plavi ugao nudi jedinstveno i prilično uzbudljivo ronilačko iskustvo. Možete videti veliki broj barakuda, stotine različitih vrsta riba i drugih morskih stvorenja. Kornjače, manta raže i morski golubovi (porodica raža) takođe su uobičajeni. Ali najzanimljiviji deo istraživanja Plavog ugla je definitivno bliski susret, koji možete doživeti sa različitim vrstama ajkula.
Turtle Cove (Zaliv kornjača) - Turtle Cave (Pećina kornjača) ili Zaliv kornjača jedno je od mnogih mesta za ronjenje koje turisti vole. Nalazi se kod ostrva Ngercheu (Ngerčeu), na jugozapadnom delu grebena, oko 40 kilometara od ostrva Koror. Put gliserom traje oko 45 minuta od Korora. Zaliv kornjača je divno mesto za ronjenje, sa živopisnim podvodnim svetom. Između ostalih, tu je i mnogo različitih vrsta kornjača. Zaliv kornjača je odlična lokacija za početnike. Iako zaron nije toliko izazovan kao na drugim mestima, nećete biti uskraćeni za lepotu podvodnog sveta.
Vodopad Ngatpang - Vodopad Ngatpang nije lako naći. Neki turisti čak dođu sasvim slučajno. Vodopad se nalazi se na oko 8km severno od Korora, a peške možete doći za dvadesetak minuta. Stanite pod vodopad i uživajte.
Vodopad Ngardmau - Vodopad Ngardmau je najpoznatiji vodopad u državi Palau. Nalazi se u severnom delu ostrva Babeldoab. Ovo je odlično mesto za hajking, a staza je zabavna, ali može biti i veoma izazovna. Pogled je predivan, sa zelenilom duž celog puta.
Zid Ngemelis - Zid Ngemelis je jedna od najspektakularnijih lokacija za ronjenje u svetu danas. Iako postoje mnoga mesta za ronjenje oko ostrva, ovo je jedno koje ronioci neće želeti da propuste. Nalazi se južno od Nemačkog kanala. Počinje se od dubine do kolena i spušta se sve do 300m. Videćete divno obojene korale i sunđere.
Badrulchau (Badrulčau) - Badrulchau na ostrvu Babeldaob je jedna od najspektakularnijih znamenitosti države Palau. Ove monolitne stene izazivaju čuđenje i misteriju. Ovih 39 stenovitih statua nalazi se na severnom kraju ostrva. Mnoge od njih imaju isklesana lica. Svrha statua i kada su izgrađene još uvek je nepoznato. Međutim, neki stručnjaci veruju da su monoliti izgrađeni 100.g. nove ere. Najveći kamen težak je 5 tona. Ono što monolite čini još interesantnijim, jeste činjenica da kamen ne potiče iz Palaua.
Marketing | Mapa sajta
Putovanje oko Sveta © 2021 ~ Sva prava zadržana ~ Uslovi i pravila korišćenja
Koror
kliknite na sliku da zatvorite
Rock Islands (Kamena ostrva)
kliknite na sliku da zatvorite
Jellyfish Lake (Jezero meduza)
kliknite na sliku da zatvorite
Milky Way Lagoon (laguna Mlečni put)
kliknite na sliku da zatvorite
Blue Corner (Plavi ugao)
kliknite na sliku da zatvorite
Turtle Cove (Zaliv kornjača)
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopad Ngatpang
kliknite na sliku da zatvorite
Vodopad Ngardmau
kliknite na sliku da zatvorite
Zid Ngemelis
kliknite na sliku da zatvorite
Badrulchau (Badrulčau)
kliknite na sliku da zatvorite
Mapa zemlje.
kliknite na sliku da zatvorite